To jed pripravite večkrat to zimo – odlično vas bo nasitila in prav lepo pogrela. Priprava je enostavna, pa še hitra – večino dela itak opravi pečica. Če nimate časa, lahko del s peko preskočite, a prav peka v pečici poskrbi, da se okusi iz paradižnika skupaj z začimbami spremenijo v omako božanskega okusa, pa še zgosti se. Tako je omaka kremasta, dišeča in slastna.

Jed lahko naredite s katerim koli fižolom – lahko tudi le z belim, le z rdečim ali le z rjavim. Izberite tistega, ki ga imate na voljo in tistega, ki vam je všeč. Uporabite že predhodno kuhanega, lahko pa fižol skuhate tudi doma. Takole naredite: fižol čez noč namočite, potem pa vodo odlijte ter dolijte svežo. Dodajte še lovorjev list in morda še nekaj poprovih zrnc – fižola v tem koraku nikar ne solite, ker bo sol preprečila mehčanje fižolove kožice. Kuhan fižol odcedite in uporabite v receptu tako, kot je zapisano v nadaljevanju.

To jed nadvse izboljšate s pivom, uporabite temnega, lahko pa tudi svetlega. In brez skrbi – alkohol se med kuho izloči, zato brez skrbi tudi, če to jed pripravljate za otroke.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

SESTAVINE (za 2-4 osebe):

1 žlica (olivnega) olja

1 (rdeča) čebula

2 stroka česna

1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega rožmarina

400 g sesekljanih pelatov (oz. 1 velika konzerva)

1 dcl temnega ali svetlega piva (boljše pivo – boljša jed!)

400 g kuhanega rdečega fižola (oz. 1 velika konzerva)

400 g kuhanega belega fižola (oz. 1 velika konzerva)

400 g kuhanega rjavega fižola (oz. 1 velika konzerva)

1 žlica javorjevega sirupa

sol

poper

peteršilj

PRIPRAVA

Fižol stresite v cedilo, splaknite pod tekočo hladno vodo in dobro odcedite. Čebulo sesekljajte. Sesekljajte tudi česen in rožmarin.

V ponvi – idealno takšni, ki je primerna tudi za peko v pečici, sicer pa jed kasneje stresite v pekač – segrejte olje. Na segretem zmehčaje čebulo. Dodajte česen in rožmarin, malo posolite in popoprajte ter kuhajte toliko časa, da česen zadiši. Dodajte pelate in pivo in kuhajte toliko časa, da omaka zavre. Dodajte še javorjev sirup, še malo soli in popra, potem pa v paradižnikovo omako stresite še fižol in dobro premešajte.

Ponev pokrijte z alu folijo in pecite 30 minut v pečici, segreti na 200°C, potem pa folijo previdno odstranite in pecite še 15 minut.

Pečen fižol servirajte, po želji okrasite še z nekaj svežega sesekljanega peteršilja in postrezite. Postrezite s svežim kruhom, pire krompirjem, na rižu ali s polento.