Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih se je dobro razpoložena preselila v Bischofshofen na Solnograškem, kjer bo v sredo veliki finale 69. novoletne turneje, jutri pa dve seriji za trening in kvalifikacije (ob 16.30). Anže Lanišek je po spodrsljajih ob doskokih v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu v Innbrucku končno krojil svetovni vrh. Na daleč je opazno, kako uživa po uspehu na Bergislu, ko je bil sicer kar za 12 točk od njega boljši le 33-letni poljski as Kamil Stoch.

Za igranje igrice Fifa najbolj zagrizen Hrgota

»Zadnji uspehi niso naključje. Vanje je bilo v zadnjih petih letih vloženega veliko dela. V primerjavi z lani so moji dosežki letos veliko bolj konstantni. Pred sezono sem si zastavil cilj, da bom šel iz skoka v skok. V Innsbrucku sem začutil veliko olajšanje, saj po vsem, kar se je dogajalo v Garmischu, ni več strahu pred neuspehom. Vem, da znam narediti zelo dober doskok v telemark pri zelo velikih daljavah. Naučil sem se, da po slabem skoku ne smem več stresati jeze, ampak sem raje tiho in vse pokažem na skakalnici,« je na novinarski spletni konferenci razlagal dobro razpoloženi Anže Lanišek. Zanikal je živčnost pred finalnim skokom v Innsbrucku, potem ko je bil po prvi seriji drugi. Tudi zahtevne vetrovne razmere v Innsbrucku, kjer je vsaka napaka kaznovana, ga niso vrgle iz tira.

Lanišek je bil v karieri štirikrat na stopničkah za zmagovalce, vendar še nikoli na najvišji. Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo prvo zmago, je odvrnil: »Čeprav se do vrha zdi kratka pot, je dejansko še zelo dolga. Čaka me še veliko učenja in garanja, je pa samozavest na najvišji ravni. Vem, da lahko skočim dobro in posežem po najvišjih mestih, tudi ko je zaletišče nizko.«

Ker v ekipi ni njegovega dolgoletnega sostanovalca Timija Zajca, je izgubil hudega tekmeca v računalniških igricah. »Najbolj zagrizen za igranje Fife je Hrgota. Igram s tistim, ki pride, a igralno konzolo prepuščam tudi drugim. Letos je v uporabi precej manj kot v minulih letih. Veliko bolj s spočijem, če nisem vseskozi priklopljen na ekran,« je pojasnil Lanišek in izpostavil, da ima še dovolj energije za tekmo v Bischofshofnu in naslednji dve v Neustadtu.

Pozitiven test na covid-19 je podžgal Poljake

Selektor Robert Hrgota opozarja, da so Slovenci v zadnjem času izgubili preveč točk zaradi slabih doskokov v telemark. »Vzdušje v ekipi je v redu. Ko so rezultati, je tudi vzdušje boljše, če jih ni, je malce slabše. Imamo se dobro, fantje se dobro razumejo. Ker smo imeli na začetku sezone daljšo tritedensko turnejo, je letos malce lažje, ko smo skupaj 24 ur,« je povedal Robert Hrgota, ki je z mislimi že pri zadnji tekmi v Bischofshofnu.

»Želim si, da Lanišek in Peter Prevc ohranita sedanjo raven skakanja, s tem da se pri Petru razširi na obe seriji, ne le eno. Tudi Jelar in Domen Prevc sta v Bischofshofnu sposobna pokazati marsikaj. Realno lahko pričakujemo dva med najboljših deset v skupnem seštevku, od tega enega med šest. Tudi Cene Prevc je skupno visoko. Če zaključimo s tremi med petnajst, bo cilj izpolnjen. O kaj več je nesmiselno debatirati. Bolj pomembno je, da ohranimo sedanjo raven tehnične izvedbe skokov,« se je razgovoril Hrgota.

Na vprašanje, v čem je skrivnost velike premoči Poljakov, je 32-letni Velenjčan odgovoril: »Dogodki okrog pozitivnega testa na koronavirus so le še podžgali Poljake in jim dvignili samozavest. Zlasti Stoch, Kubacki in Žyla na tekmah znajo pokazati dobre skoke. To je v izenačeni konkurenci njihova velika prednost. Njihov izkoristek na tekmi je zelo dober. A do konca je še ena tekma. Videli ste, kaj se je zgodilo z največjim favoritom Granerudom v Innsbrucku.«