Incidenti, ki jih policiji naznani vodstvo socialnovarstvenega zavoda Hrastovec, so si zelo podobni in nimajo hujših posledic. Takšen je bil tudi nedeljski dogodek, ki so ga morali popoldne obravnavati policisti in kriminalisti Policijske uprave Maribor. »Ena izmed varovank je z vzglavnikom skušala zadušiti drugo varovanko, ki je ležala v postelji. Dejanje je preprečil zaposleni,« je sporočil policijski tiskovni predstavnik Miran Šadl. »Ker oškodovanka in osumljenka spadata v kategorijo posebej zaščitenih oseb, več informacij o dogodku ne moremo posredovati.«

V minulih dveh letih so v zavodu Hrastovec našteli pet tovrstnih incidentov, štirikrat so varovanke z blazino napadle sostanovalko. Eden izmed njih je konec decembra doživel prvostopenjski sodni epilog. Sodišče je pritrdilo tožilskemu očitku, da je 53-letni obtoženi poskusil ubiti 60-letnega sostanovalca. Kritičnega dne je storilec povedal osebju zavoda, da je zadavil žrtev. Ko so pridrveli v sobo, se je izkazalo, da se 60-letniku ni zgodilo nič hudega, je poročal Večer. Napada ni niti zaznal. Kljub temu so policisti sledili usmeritvam tožilstva, kazensko so ovadili 53-letnika zaradi poskusa uboja, preiskovalni sodnik ga je 11. julija vtaknil v pripor. Tožilstvo je v zahtevi za sodno preiskavo osumljencu celo očitalo poskus umora in povzročitev lažje poškodbe.

Storilec je bil neprišteven

Sodišče je v postopek pritegnilo psihiatra, ki je ocenil, da je bil 53-letnik v času obravnavanega dogodka neprišteven. Tožilstvo je zato vložilo predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu. Senat okrožnega sodišča v Mariboru, ki mu je predsedovala sodnica Maša Blažeka, je sledil predlogu tožilstva, ki je očitek poskusa umora ublažilo v poskus uboja. Obdolženemu je izrekel varnostni ukrep in mu podaljšal pripor. Prestaja ga na oddelku forenzične psihiatrije Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Obravnavani incidenti niso dokaz, da obstaja varnostni problem v socialnovarstvenem zavodu s 630 varovanci. Množenje kazenskih obravnav je prej posledica dejstva, da mora vodstvo zavoda Hrastovec policiji dosledno naznaniti vsak nasilni incident.

Varovanke in varovanci, ki morajo po incidentu v zapor ali na obvezno psihiatrično zdravljenje, se v Hrastovec ne smejo vrniti. »Vsi zavodi smo danes v veliki stiski,« je septembra lani v pogovoru za Dnevnik potožila Petra Hameršak, strokovna vodja zavoda Hrastovec. »Pri nas naj bi bivali ljudje, ki jim nadomeščamo dom in ki imajo velike težave v duševnem zdravju ali razvoju. Nismo pa bili dovolj pripravljeni na to, da nekateri potrebujejo bolj strukturirano in varno okolje, ker zaradi bolezni, težav, specifičnih vedenjskih oblik ogrožajo tudi druge. In morajo zato biti drugače obravnavani.«