Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne in vladni govorec Jelko Kacin. Včeraj je sicer v bolnišnicah umrlo 30 oseb, v domovih za starejše še pet, skupaj torej kot omenjeno 35 smrti. V Sloveniji 14-dnevna incidenca trenutno znaša 484,6, epidemiološka slika je ob tem boljša v podravski statistični regiji, kjer so številke trenutno tik pod povprečjem (464). Najboljša je v tem pogledu Goriška, sledijo Gorenjska, Primorsko-notranjska, Obalno-kraška in Osrednjeslovenska. Na drugi strani je Posavska regija, ki ima incidenco še naprej pri visokih 1666,2 okuženih na 100 tisoč prebivalcev.

Državna sekretarka Magajne je v nadaljevanju spregovorila o cepljenju: »Prve odmerke cepiv smo porabili predvsem v domovih za starejše in za najbolj izpostavljene zdravstvene delavce, danes je prispela že druga pošiljka, novih 16.575 odmerkov, predvsem za zaposlene v zdravstvu. Cepljenje se bo v tem tednu nadaljevalo, naslednja pošiljka v prihodnem tednu bo že namenjena starejšim iz splošne populacije in kroničnim bolnikom. Najprej smo pozvali osebne zdravnike, ki skrbijo zanje, da zberejo podatke o cepljenju za to najbolj ogroženo skupino prebivalcev.«

S to pošiljko cepiv bodo predvidoma v večini precepili zdravstvene delavce, kar pomeni, da bodo s pošiljko cepiv, ki jo pričakujejo v prihodnjem tednu, lahko začeli cepiti starejše, ki niso nastanjeni v DSO. Najprej bodo cepili starejše od 80 let, nato starejše od 70 let in pozneje starejše 60 let. Ponovila je tudi pomembnost testiranja s hitrimi testi, ki pripomore k zajezitvi novega koronavirusa, saj daje posameznikom informacijo o okuženosti. Z večjim obsegom hitrega testiranja bi lahko po besedah sekretarke Magajne v naslednjih tednih odpirali nekatere dejavnosti, denimo šole.

Cepljenje in stranski učinki

Komentirala je tudi informacije o tem, da so nekateri starejši v DSO zboleli po cepljenju. Pojasnila je, da če je do tega prišlo, so bili verjetno okuženi že pred cepljenjem, a takrat znakov okužbe niso kazali, ker so bili v inkubacijski dobi. To je možno tako pri covidu-19 kot pri drugih boleznih, da je posameznik cepljen v inkubacijski dobi, ko cepivo še ne more delovati.

Sicer pa je po podatkih proizvajalca cepiva in strokovnih podatkih po 14 dneh od prejema prvega odmerka cepiva zagotovljena vsaj 50-odstotna zaščita. Glede na to, da je veliko stanovalcev DSO okužbo prebolelo, cepili pa so jih 8000, bi jih bilo po 14 dneh od prvega odmerka imunih vsaj 4000, je dejala. Tako bi precepljenost med oskrbovanci v DSO lahko imela vpliv na število hospitaliziranih v drugi polovici januarja. Z drugim odmerkom cepiva se bo ta zaščita še močno povečala.