Še en močnejši potresni sunek z magnitudo 3,5 je območje stresel ob 4.20, še poroča Hina.

Potres so zabeležili tudi med oddajo hrvaškega radia, ko se je iz Gline v živo javljala podžupanja Branka Bakšić Mitič. »Glej ga, spet,« je vzkliknila okoli 7.50. Nato pa se je potres čutil tudi v zagrebškem studiu, poroča portal Index.hr.

Današnji močnejši sunek je povzročil dodatno škodo na stanovanjskih objektih, ki so bili poškodovani v potresu prejšnji teden, je potrdila Bakšić Mitićeva. Na območju zato potrebujejo dodatne mobilne stanovanjske objekte, zabojnike in šotore. Kot je še dejala za regionalno televizijo N1, jim zmanjkuje gumijastih škornjev, dežnih plaščev, grelnikov in pralnega praška.

Današnji potresni sunki so znova vznemirili prebivalce, ki že tako preživljajo težke čase po torkovem rušilnem potresu, ki je imel magnitudo 6,2.

Tudi današnja dva močnejša sunka, ki so ju čutili na širšem območju osrednje Hrvaške, sta del istega območja v sisaško-moslavški županiji, v kateri se tla nenehno tresejo že od prejšnjega ponedeljka, je danes potrdil zagrebški seizmolog Krešimir Kuk v pogovoru za regionalno televizijo N1. Kot je poudaril, je običajno, da se tla tresejo še nekaj časa po takšnem potresu, kot je bil prejšnji teden.

»Povzročil je veliko motnjo in potem običajno sledi vrsta potresov, da se znova vzpostavi ravnovesje,« je pojasnil. Povedal je, da je bila večina sunkov v sisaško-moslavški županiji v preteklem tednu dni z magnitudami med 2 in 3, z izjemo nekaj močnejših potresov, kot sta bila današnja dva.

Menil je, da je dobro, da se s nizom popotresnih sunkov sprošča energija, ker je potem manjša verjetnost za nov močnejši potres na istem območju. Pričakuje, da se bodo popotresni sunki na tem območju južno od Zagreba sčasoma umirili in bodo manj pogosti.