Izenačena in razburljiva je bila prva alpska smučarska preizkušnja novega koledarskega leta, ki je tradicionalno potekala na Sljemenu nad Zagrebom. Po dveh minutah so bile razlike minimalne, najsrečnejša pa je bila lanska zmagovalka Petra Vlhova. Za vsega pet stotink je ugnala vse hitrejšo Avstrijko Katharino Liensberger, skalp četrtouvrščene Američanke Mikaele Shiffrin pa je vzela še zmagovalka zadnjega slaloma v Semmerigu, Švicarka Michelle Gisin. Omenjena četverica je bila kot na vseh preteklih treh slalomskih preizkušnjah razred zase, prvič pa se je v tej sezoni med najboljšo peterico uvrstila Kanadčanka Erin Mielzynski.

»Ko sem na drugi progi v spodnjem delu storila večjo napako, sem bila prepričana, da se ne bom uvrstila na zmagovalne stopničke. Vseeno sem napadla še par vratic, kar se mi je obrestovalo. Zelo čustveno doživljam to zmago, saj je bila posebna in mi daje navdih pred nadaljevanjem sezone,« je povedala Petra Vlhova. »To je bil pravi rodeo, saj so bile razmere res težke. Brez napak ni bilo mogoče smučati, odločale so malenkosti. Zagreb je zame posebna tekma, zato sem vesela, da sem se uvrstila med najboljšo trojico,« je po tekmi povedala Michelle Gisin, ki je v Semmeringu prekinila niz 28 zaporednih slalomskih zmag Petre Vlhove in Mikaele Shiffrin.

Slovensko podpovprečje

Četverica Slovenk je na Hrvaškem razočarala. Reprezentančna samopodoba v ogledalu je bila na prvi tekmi v novem letu podobna zadnji lanski. Med dobitnice točk se je s 23. mestom uvrstila le Meta Hrovat. Kranjskogorčanka je na četrtem slalomu sezone sploh prvič dosegla slalomske točke v tej sezoni. Gorenjka je bila uspešnejša na prvi progi, ko je dosegla 14. čas, na drugi pa se na najdaljšem ženskem slalomu sezone ni znašla in se je bolj borila proti odstopu kot napadala progo Crveni spust. »Zelo pomembno zame je bilo, da sem končno v slalomu prišla do cilja. Na naslednje preizkušnje bom skušala nesti nekaj hitrih zavojev,« ostaja pozitivna Meta Hrovat. Drugo zaporedno slalomsko ničlo je zabeležila Ana Bucik. Potem ko je bila na zadnjem lanskem slalomu v Semmeringu prepočasna za nastop na drugi progi, je Primorka danes padla na ciljni strmini prve proge, pred tem pa ni blestela na vmesnih časih.

Zagrebški organizatorji so imeli obilico dela. Veliko snežnih padavin jim je omogočilo odlično pripravo proge že decembra, hrvaško smučišče pa je v zadnjih dneh minulega koledarskega leta omogočalo vrhunske razmere za trening, kar so izkoristili nekateri najboljši smučarji sveta. Zadnja dva dneva je na Sljemenu padlo ogromno dežja, tako da je skopnelo veliko snega. Organizatorji so si pomagali s soljo, razmere na tekmi pa so bile v oblakih slabe vidljivosti zelo težke predvsem za višje startne številke.

Andreja Slokar blizu finala

Pogumno se je pognala s starta Andreja Slokar, ki ji je s startno številko 53 zmanjkalo dve desetinki, da bi se z najvišjo številko uvrstila na drugo progo. Zasedla je 31. mesto ter po 16. času na zadnjem slalomu v Semmeringu dokazala, da je lahko pred njo svetla alpska smučarska prihodnost. S startno številko 65 in 33. mestom je nase opozorila tudi mlada in obetavna hrvaška alpska smučarka Zrinka Ljutić, ki ima v podporni ekipi eno najboljših alpskih smučark vseh časov Janico Kostelić. Omenimo še četrto Slovenko Nejo Dvornik, ki v svetovnem pokalu dobiva precej priložnosti, še naprej pa dosega slabe uvrstitve.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo nadaljeval v sredo, ko se bodo na Sljemenu pomerili najboljši slalomisti na svetu. Ženske tekme svetovnega pokala pa bodo ta konec tedna v St. Antonu, in sicer v hitrih disciplinah.