Poostritev ukrepov je prav tako izraz zaskrbljenosti zaradi morebitnih posledic zabave, na kateri se predpisov ni držal praktično nihče. Zabava v opuščenem skladišču v bližini Barcelone je trajala več kot 40 ur in na novoletni rejv privabila na stotine ljudi.

Policiji ni uspelo prekiniti zabave

Nacionalna televizija RTVE je danes poročala, da vse manjša doslednost pri upoštevanju zdravstvenih smernic povzroča zaskrbljenost, da se bodo razmere še poslabšale. Kritika pa ni bila uperjena le neposredno na udeležence na zabavi. Mnoge namreč tudi zanima, kako da policiji toliko časa ni uspelo prekiniti zabave. Prav tako so ogorčeni lastniki diskotek v državi, ki so bile zaprte skoraj celotno lansko leto.

Pristojni organi so po prekinitvi zabave pridržali dve osebi, preiskujejo jih še pet. Policija je po poročanju španskega časnika La Vanguardia popisala tudi 214 ostalih udeležencev zabave. Za kršenje predpisov o socialni distanci in nošenju mask so predpisane kazni od 1500 do 600.000 evrov.

Od doma samo v službo ali k zdravniku

Po zabavi je regionalna vlada v Madridu napovedala strožje omejitve na 23 območjih po državi, kjer bodo ljudje domove lahko zapustili samo za odhod v službo ali k zdravniku. Tudi regionalni minister za zdravje Enrique Ruiz Escudero je uradnike pozval, naj strožje nadzorujejo upoštevanje smernic.

Zabava se je v vasi Llinas del Valles, približno 30 kilometrov severovzhodno od Barcelone začela na silvestrovo. Na vrhuncu dogajanja naj bi bilo po navedbah prič prisotnih okoli tisoč ljudi. Pred prizoriščem naj bi bilo parkiranih okoli 200 vozil, tudi s tujimi registrskimi oznakami.

Posnetki iz skladišča še pred prihodom policije, ki jih je pridobila francoska tiskovna agencija AFP, prikazujejo veliko množico ljudi, ki plešejo brez vsakršne razdalje in brez mask.

V Španiji so sicer po četrtkovih podatkih v zadnjih sedmih dneh potrdili približno 132 primerov okužbe z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Gre za eno od evropskih držav, ki jo je epidemija v letu 2020 najbolj prizadela, saj so zabeležili več kot 50.000 smrtnih žrtev.

Podobna večdnevna zabava z več kot 2000 udeleženci se je ob prehodu v novo leto odvila tudi v bližini francoskega Rennesa.

V Veliki Britaniji ponovno v zaostrovanje ukrepov

Zaradi resnih epidemioloških razmer v Veliki Britaniji razmišljajo o zaostritvi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa, je v današnjem pogovoru pojasnil tamkajšnji premier Boris Johnson. Za kakšne ukrepe bi lahko šlo, ni natančno opredelil, bo pa eden teh po njegovi napovedi zagotovo zaprtje šol. »V naslednjih tednih bomo morda morali narediti nekaj stvari, ki bodo za mnoga območja v državi težke,« je Johnson dejal za britansko televizijo BBC. Kljub začetku cepljenja namreč premier ocenjuje, da bodo njihov stopenjski sistem uvajanja ukrepov treba zaostriti.

Velika Britanija je v soboto zabeležila rekordno število novih okužb, in sicer 57.725. Mnoge med njimi pripisujejo novemu, bolj nalezljivemu sevu virusa, ki se še posebej širi v prestolnici. V pandemiji je na Otoku doslej umrlo več kot 74.000 ljudi s covidom-19.