Letošnja novoletna turneja je za Anamarijo Lampič bržkone precej bolj razburljiva, kot bi si morda želela. Za to je že v uvodu turneje v Val Müstairu v Švici poskrbela tekmovalna komisija, ki je najboljši slovenski smučarski tekačici na sprinterski tekmi zaradi domnevno nepravilnega oviranja domačinke Nadine Fähndrich odvzela drugo mesto in jo potisnila na šesto. »Vem, da sem si to drugo mesto zaslužila! Lahko rečem, da sem jo prehitela še pred ovinkom, bila sem pred njo. Ni bilo nobenega dotika, Mednarodna smučarska zveza (Fis) me je zelo razočarala,« je bila po tekmi ogorčena Anamarija Lampič.

Vodstvo slovenske reprezentance je nemudoma ukrepalo in vložilo pritožbo, ki jo je Fis sprva zavrnila, nekaj ur pred včerajšnjo zasledovalno preizkušnjo na 10 kilometrov v prosti tehniki pa le priznala svojo zmoto. Petindvajsetletnici je vrnila osvojeno drugo mesto, prvotno kazen pa spremenila v rumeni karton. »Odločitev se mi zdi pravilna. Prav je, da so Ani vrnili drugo mesto, kar bo zagotovo vplivalo na seštevek sprinta in same turneje. Osebno se sicer ne strinjam, da ji ostaja rumeni karton, a bistveno je, da je drugo mesto dobila nazaj. Zdaj je treba umiriti glave in iti naprej,« je zadovoljen z dejstvom, da je Fis prisluhnila argumentom Slovencev, dejal glavni trener Nejc Brodar.

Odločitev je Lampičevi dala nov zagon, saj je po sobotnem 11. mestu na tekmi s skupinskim startom v klasični tehniki včeraj z izvrstnim zadnjim krogom v cilj pritekla kot četrta in v njeni najmanj ljubi disciplini dosegla najboljšo uvrstitev v karieri. »Ko sem izvedela za odločitev, sem tekmo komaj čakala. Priznam, da sem presenetila samo sebe. Na zasledovalnih tekmah običajno izgubljam mesta, tokrat pa sem prvič, odkar tekmujem, mesta pridobivala,« je bila nasmejana Lampičeva, ki se je v skupnem seštevku turneje povzpela na četrto mesto.

Svetovni pokal se bo s četrto tekmo novoletne turneje nadaljeval jutri, ko bo v Dobbiacu v Italiji ob 13. uri najprej na sporedu tek na 10 kilometrov prosto za tekačice, tekači pa bodo brez slovenske udeležbe ob 14.45 začeli nastop na 15 kilometrov prosto.