V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 1173 oseb, na intenzivni negi jih je bilo 190. V domačo oskrbo je bilo iz bolnišnic odpuščenih 29 ljudi, prav toliko pa jih je včeraj tudi umrlo, je vlada objavila na twitterju.

Magajnejeva: Od ponedeljka hitro testiranje tudi v zdravstvenih domovih po državi

S ponedeljkom bo hitro testiranje na okužbo s covidom-19 mogoče tudi v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Po zagotovilih državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marija Magajne so zdravstveni domovi prejeli dovolj testov, kje bo testiranje potekalo, pa je odvisno o dogovora med posameznimi zdravstvenimi domovi in lokalnimi skupnostmi.

Kot je pojasnila državna sekretarka ob obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, se je množično hitro testiranje, ki je v zadnjih dneh potekalo na nekaterih lokacijah po Sloveniji, pokazalo kot zelo dobro. Zato je vlada sklenila, da se hitro testiranje čim bolj približa vsem prebivalcem. Lokalne skupnosti, zdravstvene domove in koncesionarje na primarni ravni so tako pozvali, da se z lokalno skupnostjo dogovorijo, kje bi organizirali stalna mesta za testiranje.

Vsi zdravstveni domovi so po njenih besedah v soboto prejeli dovolj testov, lokacije testiranj pa bodo odvisne od dogovora med lokalnimi skupnostmi in zdravstvenimi domovi. Na ministrstvu so priporočili, da bi bila ta mesta stalna, ni pa nujno, da bi bila v prostorih zdravstvenih domov.

Testiranje v Ljubljani:

V Zdravstvenem domu Ljubljana bodo tako prostovoljno presejalno testiranje na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi za prebivalce Mestne občine Ljubljana izvajali v Športni dvorani Kodeljevo. Kot so sporočili, bo testiranje za začetek možno v ponedeljek med 11. in 15. uro, sprejem bo možen do 14. ure.

Testiranje v Novem mestu:

V Novem mestu bodo testiranje za začetek izvajali v ponedeljek, v sredo in petek v avli Kulturnega centra Janeza Trdine, v Velenju pa na parkirišču Nujne medicinske pomoči pred Zdravstvenim domom Velenje. Zdravstveni dom Domžale brezplačno hitro testiranje organizira na več lokacijah, v Domžalah v športnem parku, v Mengšu, Lukovici in Moravčah pa v kulturnih domovih.

Testiranje na Notranjskem:

Na Notranjskem bodo hitra testiranja izvajali v Cerknici, Sežani, Postojni in Ilirski Bistrici. V Sežani od ponedeljka dalje na covidni točki pred zdravstvenim domom. V Cerknici bodo testiranja začeli izvajati v sredo, in sicer po sistemu drive-in na covidni točki pred zdravstvenim domom.

Tudi ob negativnem izvidu je treba upoštevati ukrepe

Za hitro testiranje naročanje ne bo potrebno, namenjeno pa je posameznikom, ki nimajo simptomov okužbe. Za tiste s simptomi pa še vedno velja, da pokličejo osebnega zdravnika in opravijo odvzem brisa za PCR test, je pojasnila Magajnejeva. Sicer pa hitri testi pokažejo rezultat tistega trenutka, ko je odvzet bris, zato morajo tudi tisti z negativnim izvidom še vedno upoštevati vse ukrepe, je še poudarila.

V zdravstvenih domovih bodo od ponedeljka testirali tudi učitelje, ki delajo v šolah za otroke s posebnimi potrebami. Te šole se prihodnje dni odpirajo. »Ko bo padla odločitev, da se odprejo tudi ostale šole, pa bodo taka testiranja v zdravstvenih domovih izvajali tudi za ostale zaposlene v vzgoji in izobraževanju,« je dodala.

Na vprašanje, kdo bo izvajal hitra testiranja, je pojasnila, da so nekateri zdravstveni domovi angažirali dodaten kader, nekateri pa kader preusmerjajo s tistih dejavnosti, ki v tem trenutku ne delujejo. To so denimo preventivni programi in referenčne ambulante. Te bodo sicer imele še eno nalogo, in sicer kontakte s starejšimi osebami in kroničnimi bolniki, saj bo treba zbrati podatke glede interesa za cepljenje.

Doslej na meji opravili nekaj čez 2000 hitrih testov

Na petih mejnih prehodih na meji s Hrvaško in na brniškem letališču so v soboto začeli opravljati hitre teste na novi koronavirus. Magajnejeva je povedala, da so do sedaj opravili nekaj čez 2000 testov, približno en odstotek testiranih je pozitiven.

To je glede na rezultate pri testiranjih v splošni populaciji pričakovana številka, je povedala ob obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, kjer se je srečala z vodstvom ter se seznanila z delovanjem covidnih oddelkov in aktualnim stanjem. »Testiranje bo potekalo še nekaj dni, verjetno do takrat, ko se bo večina tistih, ki so odšli na dopust čez mejo, vrnilo. Verjetno do naslednjega vikenda,« je še povedala.

Hitre teste je ob letališču Jožeta Pučnika Ljubljana možno opraviti na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi in Jelšane. Samo na teh mejnih prehodih lahko v državo vstopajo tisti, ki ob prihodu iz rdeče države v Slovenijo vstopajo na zunanji schengenski meji, nimajo pa negativnega testa PCR, ki ni starejši od 48 ur, oziroma ne sodijo med 12 izjem, ki jim je omogočen vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu.