Od nedelje tudi ne bo več mogoče po telefonu naročiti stvari pri različnih trgovinah, ki so sicer zaprte, in jih osebno prevzeti. Zaostreni ukrepi bodo predvidoma v veljavi do 10. januarja. Cilj je glede na navedbe vlade ne poslabšati razmer, da bi se lahko nato 11. januarja odprle šole.

"Boj proti virusu še traja, zato moramo izvesti protinapad," je danes poudaril tiskovni predstavnik vlade Stelios Pecas. Zavzel se je tudi, da se ukrepe odpravi, takoj ko bo to možno.

V Grčiji od novembra velja zaprtje države, ko lahko hišo zapustijo le tisti, ki so pred tem poslali ustrezno besedilno sporočilo civilni zaščiti. Med drugim je dovoljen izhod za pot v službo, obisk zdravnika, nakup živil in rekreacijo. Potovanja med regijami so načeloma prepovedana.

Grčija s svojimi 11 milijoni prebivalci velja za manj prizadeto v pandemiji covida-19, v zadnjem dnevu so na primer potrdili nekaj manj kot 600 novih okužb.

Britanska vlada zapira šole v Londonu

Britanska vlada je v petek sklenila za najmanj dva tedna zapreti vse šole na območju Londona, da bi tako ob vse višjem številu novih okužb z novim koronavirusom ublažili pritisk na bolnišnice.

Šolsko ministrstvo je še sredi decembra lani napovedovalo normalno vrnitev vseh osnovnošolcev v Angliji v šolske klopi po božičnih praznikih, medtem ko naj bi srednješolci nekoliko počakali, da bi se lahko ustrezno pripravili na obsežno testiranje.

Sredi minulega tedna so nato dodatno zamaknili vrnitev dijakov in tudi osnovnošolcev v nekaterih žariščih širjenja okužb na jugovzhodu Anglije, v petek pa je šolski minister Gavin Williamson pod pritiskom lokalnih oblasti odredil zaprtje vseh osnovnih šol na območju Londona za vsaj dva tedna.

Vlada je bila deležna kritik zaradi sprejetja odločitve tik pred zdajci, eden od šolskih sindikatov pa meni, da bi bilo treba zaprtje uvesti za celotno državo. Ministrstvo poudarja, da gre za ukrep v skrajni sili in da šolstvo ostaja prioriteta.

Preostali deli Združenega kraljestva sicer odločitve o šolah sprejemajo sami. V Walesu se tako denimo večji del šol namerava vrniti k pouku v učilnicah 11. januarja. Do takrat se bodo na daljavo učili tudi osnovnošolci na Severnem Irskem, večina srednješolcev pa kar celo mesec. Na Škotskem pa so do 11. januarja podaljšali počitnice, teden po tem pa bo pouk potekal na daljavo, še pojasnjuje BBC.

V ZDA število okuženih s koronavirusom preseglo 20 milijonov

ZDA so prvi novoletni dan zaznamovale s črnim mejnikom, saj so v državi od začetka epidemije potrdili več kot 20 milijonov okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so potrdili še več kot 160.000 novih okužb, je razvidno iz podatkov univerze Johnsa Hopkinsa.

ZDA tako po številu potrjenih okužb kot umrlih veljajo za najbolj prizadeto državo v pandemiji covida-19. Ta je v ZDA terjal tudi že več kot 347.000 življenj, od tega v zadnjem dnevu več kot 2000. Največ obolelih s covidom-19 je v ZDA v enem dnevu umrlo v sredo, ko so potrdili več kot 3900 smrti.

Veliko upanja se polaga v kampanjo cepljenja proti covidu-19, ki pa v ZDA ne poteka tako hitro, kot so pričakovali. Zaenkrat je prvi odmerek cepiva prejelo 2,8 milijona Američanov, kar je daleč od 20 milijonov, ki jih je do konca leta 2020 napovedovala odhajajoča administracija predsednika Donalda Trumpa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novoizvoljeni predsednik Joe Biden je bil večkrat kritičen do slabo izvedene kampanje cepljenja, državljane pa poziva, naj nosijo maske.