Potres z magnitudo 6,3, ki je mel epicenter v bližini mesta Petrinja, je umrlo sedem ljudi. Najmlajša žrtev, deklica, na katero se je v Petrinji zrušila stena, je imela 12 lat. Pet ljudi je umrlo v vasi Majske Poljane v bližini Gline. Tamkajšnja najmlajša žrtev je bil 20-letni fant.

Preberite reportažo naše ekipe: Reportaža iz epicentra: Popotresni sunki v srhljivi tišini teme

Močan potres je bilo čutiti daleč naokoli, tresenje tal so zaznali celo na Češkem. Tresenje tal je vznemirilo Slovence po vsej državi, marsikje so ljudje v strahu tekli ven iz stavb.

Podatki o materialni škodi, ki je nastala v potresu, še niso dokončni, je pa jasno, da bo sanacija trajala več let. O velikanski materialni škodi poročajo predvsem iz Petrinje, kjer je uničeno mestno središča in iz Siska, kjer je hude poškodbe utrpela tamkajšnja bolnišnica. Doslej so prebivalci prizadetih območij prijavili škodo na več kot 4000 objektih, najmanj 200 pa je takšnih, ki jih ne bo mogoče obnoviti.

Številni ljudje so v potresu ostali brez vsega. Oblasti so jih zasilno namestile v razne sprejemne centre, mnogi so nastanjeni v vojašnici v Petrinji. Pomoč prihaja z vseh koncev Evrope, med prvimi pa se je odzvala Slovenija, od koder je proti Petrinji že v sredo krenilo več konvojev z najnujnejšimi potrebščinami za prizadeto prebivalstvo.

Območje Petrinje od ponedeljka streslo 374 potresov

Območje hrvaške Petrinje je od ponedeljka streslo 374 potresov, od tega 109 v zadnjih dveh dneh. Najhujši je bil potres v torek ob 12.19, ki je dosegel magnitudo 6,2.

Torkov rušilni potres, ki je zahteval sedem življenj, je imel epicenter pet kilometrov jugozahodno od Petrinje na globini 11,5 kilometra. Prvi potres z epicentrom v bližini Petrine je bil sicer v ponedeljek ob 6.28, dosegel je magnitudo pet.

Od ponedeljka do četrtka so zabeležili 265 potresov, ki so imeli magnitudo najmanj ena. V novem letu pa so skupno potrdili 109 potresov, 69 v petek, danes do 14. ure pa 40.