Včeraj je bil delež pozitivnih testov pri PCR testiranju 25,5-odstoten, pri testiranju s hitrimi testi pa je znašal 15,1 odstotka. Včeraj je umrlo 39 covid-19 bolnikov. Hospitaliziranih je bilo 1111 bolnikov s covidom-19, od tega 188 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 34 oseb.

Hitri testi na mejnih prehodih

Od danes lahko tisti, ki želijo ob prihodu iz rdeče države v Slovenijo vstopiti na zunanji schengenski meji, pri čemer ne bodo predložili negativnega testa PCR ali pa če ne sodijo med 12 izjem, v državo vstopijo samo na mejnih prehodih, kjer so zagotovljeni pogoji za testiranje s hitrimi testi.

To so letališče Jožeta Pučnika ter mejni prehodi s Hrvaško Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi in Jelšane. Osebe, ki bodo na testiranju na novi koronavirus negativne, bodo lahko vstopile brez napotitve v karanteno na domu.

Državljanom tretjih držav na nenujnem potovanju, ki testiranja s hitrim testom ne bodo želeli opraviti ali bodo pozitivni, bodo vstop v državo zavrnili. Druge osebe, ki se ne bodo želele testirati ali bodo pozitivne na koronavirus, pa bodo morale v karanteno na domu.

Kot so pozno popoldne pojasnili na letališču, so tudi pri njih nekateri potniki možnost hitrega testa danes že izkoristili. Testiralo se je 21 potnikov od skupno 51, ki so prispeli iz Frankfurta, podatkov o rezultatih testiranj pa nimajo.

Dodanih več izjem

Vlada je ob tem razširila seznam izjem za vstop brez karantene ali negativnega testa PCR iz držav na rdečem seznamu. Od danes je dovoljenih 12 izjem, od tega pet novih. Med temi so otroci, ki še niso dopolnili 13 let in potujejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno oziroma mu ni zavrnjen vstop. Izjema so po novem tudi določeni športniki in športni delavci.

Nova izjema pa so še pripadniki nujnih služb, ki izvajajo humanitarne prevoze ali nudijo pomoč pri reševanju in odpravi posledic nesreč.