Fortejeva je ocenila, da »tako močni, kot bomo v tej cepilni akciji, tako uspešni bomo tudi pri premagovanju te krize«. »Treba je doseči, da je najprej med zdravstvenimi delavci in nato med ostalo infrastrukturo čim večja precepljenost, da smo mi tudi vzor in zgled preostali populaciji, da je to cepivo varno, da je potrebno, da bo država začela normalno funkcionirati,« je poudarila.

Pristavila je, da ob cepljenju proti covidu-19, »ki mora steči in pri katerem morajo doseči 60- do 70-odstotno precepljenost v celotni slovenski populaciji«, ljudje ne smejo pozabiti oz. zanemariti temeljnih zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb.

Opozorila je tudi, da sta se država in ministrstvo za zdravje odločila, da načrtujejo ob dobrem odzivu pri izvajanju hitrih antigenskih testov v določenih regijah v prvih dneh novega leta vzpostaviti stalno čim bolj razpršeno hitro testiranje pri vseh možnih zdravstvenih izvajalcih.

Tako bo dostopnost do tega brezplačnega hitrega testiranja omogočena čim širši populaciji, hkrati pa lahko s tem zajamejo in izločijo pozitivne posameznike in posledično zajezijo širjenje novega koronavirusa. Za dosego navedenega so sicer pred novoletnimi prazniki izdelali mrežo delovanja in z njo seznanili vse zdravstvene domove. Znano je tudi, kje je moč dobiti teste, teh pa je na voljo dovolj, je pojasnila sekretarka.

Gre za strategijo, ki jo bodo zasledovali januarja oz. med potekom cepljenja proti covidu-19, je med drugim še dejala Fortejeva.

»Cepimo se in končajmo to norijo«

K čim bolj množičnemu cepljenju je pozval tudi strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič. »Na delovnem mestu bomo lahko bolj sproščeni in ne bomo s strahom, da jih bomo okužili, hodili k svojim staršem. Cepimo se in končajmo to norijo,« je še dejal.

V novomeški bolnišnici so v sredo prejeli 50 odmerkov cepiva in še dodatnih 20 danes. Do zdaj so skupaj cepili 70 od skupaj 1200 zaposlenih, je povedala direktorica Milena Kramar Zupan. Cepljenje so začeli pri najbolj izpostavljenih zaposlenih.

Na covidnem oddelku novomeške bolnišnice sicer danes zdravijo 93 bolnikov s covidom-19, od teh 17 na intenzivni terapiji. Število bolnikov se je sicer zadnje dni ustalilo in nekoliko pada. V bolnišnici je do zdaj zaradi novega koronavirusa obolela nekaj manj kot tretjina zaposlenih.