Staro mestno jedro Kranja je ob koncu leta dobilo novo povezavo z nakupovalnim središčem na Savskem otoku. Da se je temu pred devetdesetimi leti, ko je takšna pot že obstajala, reklo Majdičev log, po družini Majdič, ki je bila lastnica območja, so vedeli le še redki.

Kot pojasnjujejo v kabinetu kranjskega župana Matjaža Rakovca, je otok v 16. stoletju pripadal baronu Khislu, prav tako tudi mlin, na katerega danes opomni približno poldrugi meter velik mlinski kamen iz tridesetih let 19. stoletja, ki je postavljen ob novi poti. Konec 19. stoletja je otok kupila družina Majdič, ki ga je imela v lasti do nacionalizacije premoženja, in na njem zasadila lično urejen park, znan po svoji krajinski zasnovi. »Majdiči so ob Savi postavili tudi eno od prvih elektrarn v slovenskem prostoru. Bili so močno povezani z industrijskim razvojem Kranja. Pozneje je bil otok znan po Gorenjskem sejmu, drsališču, pokritem bazenu, sprehajalnih poteh in številnih dobro obiskanih dogodkih. Leta 2003 pa je na kraju porušenih sejemskih objektov zraslo nakupovalno središče,« opisujejo v MO Kranj zgodovino tega območja.

Najhitrejša povezava iz starega Kranja do trgovin

Nova sprehajalna pot je rezultat sodelovanja MO Kranj, skupine Elektro Gorenjska, podjetja Supernova, Zavoda za turizem in kulturo Kranj in potomcev družine Majdič, opozarjajo na občini. »Prebivalci starega Kranja so s potjo na Majdičev log dobili najhitrejšo povezavo do nakupovalnega središča, dodaten prostor z zelenimi in obvodnimi površinami ter novo perspektivo na naše mesto na skali. Nova pot hkrati pomeni ohranjanje bogate dediščine tega prostora. Z odprtjem smo naredili pomemben korak, naš končni cilj pa je vzpostavitev krožne poti okoli celotnega otoka,« nove naložbe na tem območju napoveduje kranjski župan Matjaž Rakovec.

Pogled na mesto z vodne površine savskega kanala je vsekakor novost, ki bo Kranjčanom popestrila sprehode po mestu. »Nova je tudi zasaditev drevoreda obvodnih vrb vrste iva, ki je avtohtono obvodno rastje, in drugega rastlinja, ki prispeva k utrditvi poti,« opozarjajo na občini. Dodajajo, da urejajo tudi informativne table, ki bodo sprehajalce popeljale skozi zanimivosti o zgodovini otoka. pe