Po včerajšnjih podatkih se je v bolnišnicah zdravilo 1170 bolnikov, intenzivno nego je potrebovalo 198 ljudi. Skupno je do zdaj umrlo 2631 ljudi s covidom-19, včeraj 34. Ker testiramo vedno več, je zaradi tega število tistih, ki ne kažejo simptomov, vsak dan večje. »Ta številka 562 ne pomeni samo 562 identificiranih, ampak tudi 562 izločenih, ki bi sicer lahko okužili druge ljudi. In to je zagotovo zelo pomemben prispevek v našem zamejevanju,« je ocenil vladni govorec Jelko Kacin. Slovensko povprečje 14-dnevnega števila potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev znaša 914,5. To povprečje se znižuje, najhuje pa je sicer v Posavju (1608), ki ima na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh trikrat več okužb kot najboljša regija. Sledi JV Slovenija z incidenco 1424.

Cepivo: zaščita je vzpostavljena okoli sedem dni po drugem odmerku

Po uvodnih torkovih številkah je besedo prevzela koordinatorica programa cepljenja z NIJZ dr. Grgič Vitek. »V Sloveniji se je cepljenje začelo zelo uspešno, vse je šlo po načrtih. V soboto smo prejeli prvo pošiljko 9750 cepiv, razdeljevanje je NIJZ pripravil takoj, tako da so v nedeljo že potekala cepljenja. Vse cepivo je bilo razdeljeno takoj prvi dan na 79 dostavnih mest, v 12 bolnišnic in 67 zdravstvenih domov. Domovi za ostarele so prejeli 9200 odmerkov (8600 za oskrbovance in 600 za zaposlene), 550 odmerkov pa so prejele bolnišnice. Večina odmerkov je bila porabljena že prvi dan.« Grgič Vitek je to označila kot velik uspeh, saj je pri najbolj ranljivih čimprejšnja zaščita izrednega pomena.

Koordinatorica cepljenja je dalje pojasnila, da je to zaenkrat edino cepivo, registrirano v Evropski uniji. Glede na rezultate kliničnih raziskav je po njenih zagotovilih zelo varno in zelo učinkovito. »Vsi varnostni kriteriji, ki jih zahtevajo regulatorji so bili doseženi. Vključenih je bilo več kot 40.000 preiskovancev, ki so dobro prenašali cepivo, nekaj več je bilo le poročanja o utrujenosti in glavobolu. Najbolj pogosti stranski učinki pri cepljenih osebah so bili bolečina na mestu cepljenja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica in povišana telesna temperatura.« Gre za blage in zmerne učinke, ki so izzveneli v nekaj dneh. Cepivo v 95 odstotkih preprečuje pojav bolezni covid-19, zaščita pa je vzpostavljena okoli sedem dni po drugem odmerku.

Učinkovitost cepiva podobna ne glede na starost in spol

Učinkovitost cepiva je zelo podobna ne glede na starost in spol, nekaj nižja je le v višji starosti, je še pojasnila koordinatorica cepljenja. »Pričakuje se, da bo začetek cepljenja začetek konca epidemije. Upajmo, da bo res tako,« je ocenila Grgič Vitek. In razložila: »S cepljenjem želimo doseči zmanjšanje umrljivosti zaradi covida-19, izboljšati zdravstveno stanje in zmanjšati število najtežjih potekov bolezni ter s tem razbremeniti zdravstveni sistem.« Prednostne skupine za cepljenje so torej zdravstveni delavci, oskrbovanci domov za starejše in tam zaposleni, zatem pa starejša populacija nad 80 let, nato nad 75 in nad 60 ter tudi kronični bolniki in vse druge nujne službe v državi. Na NIJZ ponovno pozivajo prebivalstvo, naj se odzove na cepljenje, takoj ko bo možno. V Slovenijo je sicer danes prispela druga pošiljka s 6825 odmerki cepiva proti covidu-19, ti odmerki pa bodo namenjeni predvsem zdravstvenim delavcem in sodelavcem v bolnišnicah.