Britanski minister za zdravje Matt Hancock je napovedal, da naj bi se cepljenje s tem cepivom začelo 4. januarja. »Čudovito je, da lahko leto 2020 končamo s takšnim trenutkom upanja,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenil minister. V primerjavi z že odobrenim cepivom proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je tokrat odobreno cepivo v raziskavah izkazalo manjšo učinkovitost, a je njegova prednost, da ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih, prav tako je bistveno cenejše.

V raziskavah so potrdili, da cepivo nudi 70-odstotno zaščito pred covidom-19, ki jo je po navedbah AstraZenece mogoče povečati s posebnimi odmerki. Za razliko od BioNTechovega in Pfizerjevega cepiva ter cepiva ameriške Moderne pa švedsko-britansko cepivo ni mRNA cepivo. Aktivna sestavina AstraZenecovega cepiva je AZD1222 in temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus sars-cov-2 pritrdi na človeške celice. Cepivo deluje na dva načina; spodbujalo naj bi tvorbo specifičnih protiteles in T celic, kar je oboje pomembno za imunski sistem.

Na Češkem potrdili največ novih okužb doslej

Na Češkem se je po božičnih praznikih poslabšala epidemiološka slika zaradi novega koronavirusa. V zadnjih 24 urah so v državi potrdili 16.329 novih okužb z novim koronavirusom, kar je rekord od začetka pandemije. V čeških bolnišnicah je trenutno več kot 5700 covidnih bolnikov.

Na Češkem s skoraj 10,7 milijona prebivalci od konca tedna veljajo strogi protikoronski ukrepi. Z izjemo živilskih trgovin so zaprte vse ostale trgovine, poleg tega še hoteli, restavracije, muzeji, gledališča in kinematografi. Na prostem je dovoljeno srečanje zgolj dveh oseb. Prav tako veljajo omejitve pri odhodu z doma ter policijska ura, ki bo v veljavi tudi na silvestrovo.

Cepljenje proti covidu-19 na Češkem zaradi pomanjkanja cepiva poteka počasi. Tamkajšnji minister za zdravje Jan Blatny je zaradi tega potrdil izjemo, da lahko iz ampule cepiva Pfizer in BioNTech pripravijo še šesti odmerek, če v posamezni ampuli ostane zadovoljiva količina cepiva, ni pa dovoljeno mešanje vsebin preostankov iz več ampul.

V Nemčiji prvič več kot tisoč umrlih v enem dnevu

V Nemčiji je prvič v enem dnevu umrlo več kot tisoč bolnikov s covidom-19. V zadnjih 24 urah je umrlo 1129 bolnikov s covidom-19. Hkrati so potrdili 22.459 novih okužb z novim koronavirusom. Iz ZDA medtem sporočajo, da so potrdili prvi prmer okužbe z novim sevom.

Doslej je v Nemčiji največ bolnikov s covidom-19 v enem dnevu umrlo minulo sredo, in sicer 962. Kot so ob tem še sporočili z omenjenega inštituta je bilo manj novih okužb in smrti, ki so jih v Nemčiji beležili v zadnjih dnevih, posledica tega, da lokalne oblasti med božičnimi prazniki niso posredovale zahtevanih podatkov.

Covid-19 je doslej v Nemčiji zahteval skupno več kot 32.000 življenj. Nemčijo je drugi val okužb z novim koronavirusom prizadel bistveno bolj kot prvi. V državi se je v soboto začelo cepljenje proti covidu-19 s Pfizer-BioNTechovim cepivom. Kot prvo so v domu za starejše cepili 101-letno oskrbovanko.

Glede na nemško javnomnenjsko raziskavo, ki jo je objavila nemška tiskovna agencija dpa, je pripravljenost za cepljenje proti covidu-19 izrazilo okoli 65 odstotkov Nemcev.

Nov sev že v ZDA

Guverner ameriške zvezne države Kolorado Jared Polis je v torek sporočil, da so v državnem laboratoriju potrdili prvi primer novega seva novega koronavirusa, ki se je prvič pojavil v Veliki Britaniji. Potrdili so ga pri mlajšem moškem, ki pred okužbo ni potoval, trenutno pa je v samoizolaciji.

Po navedbah strokovnjakov sta cepivi podjetij Pfizer in Moderna, ki sta v ZDA že v uporabi, učinkoviti tudi proti novemu sevu, katerega značilnost je, da se izredno hitro širi.

Po podatkih univerze Johns Hopkins se je do torka zvečer v ZDA z novim koronavirusom okužilo 19,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 339.000.

Za posledicami covida-19 je v torek umrl novoizvoljeni republikanski zvezni kongresnik iz Louisiane, 41-letni Luke Letlow.