Po včerajšnjem uničujočem potresu je Hrvaško znova večkrat streslo. Prvemu potresnemu sunku je po poročanju hrvaških medijev ob 6.27 sledil še en potresni sunek, oba pa sta bila šibkejša od torkovega rušilnega potresa, ki je z magnitudo 6,3 stresel območje jugovzhodno od Zagreba. Žarišče današnjih potresov z magnitudami 4,7, 4,9 in 3,9 je bilo ponovno v Petrinji.

»Treslo se bo še dlje časa. Potres v torek je bil uničujoč in z veliko gotovostjo mu bo sledil velik niz potresov, med katerimi bodo tudi močnejši,« je po poročanju portala index.hr dejala direktorica hrvaške seizmološke službe Ines Ivančić. Povedala je še, da bodo imeli nadaljnji popotresni sunki brez dvoma vpliv na stavbe, ki so bile poškodovane v torkovem potresu. V Petrinji so se tla sicer od ponedeljka že velikokrat zatresla. Po navedbah Ivančićeve se trese vsako minuto, potresov z magnitudo višjo od 3 pa je bilo med 25 in 30.

Mnogi noč preživeli na prostem

Za mnogimi prebivalci Petrinje, Siska in okoliških krajev je grozljiva noč, ki so jo preživeli na prostem ali v avtomobilih. V porušene domove namreč niso mogli ali pa zaradi (upravičenega) strahu niso želeli iti. Eni so so se pred najhujšim mrazom skrili v avte, drugi so kakšno uro počitka skušali dobiti v improviziranih šotorih, pred katerimi so si zakurili ogenj. A se je proti njim zarotilo tudi vreme. Skoraj celo noč je namreč deževalo.

Preberite še:

Tudi v Ljubljani bi se rušile bolnišnice

»Najhujši je strah. Borili smo se za vsako življenje. Moramo biti potrpežljivi in moramo zaupati, da bo vse še dobro. Zdaj je čas, da stopimo skupaj,« je sinoči za televizijo N1 s solzami v očeh povedal župan najhuje prizadetega kraja Petrinje Darinko Dumbović. »Cel dan sem jokal. Še sedaj mi lijejo solze. Težko mi je. Star sem 64 let, a česa takega še nisem doživel. Se je pa danes pokazalo, iz kakega testa je vsak od nas,« je dodal.

Gorski reševalci prečesali na desetine krajev

Vodja hrvaških gorskih reševalcev (HGSS) Josip Granić je za hrvaški radio povedal, da so ponoči pregledali 84 vasi in krajev na območju, ki ga je v torek prizadel rušilni potres. Pod ruševinami ni bilo ujetih, so pa ustrezno zdravstveno oskrbo zagotovili dvema osebama z zlomljenima rokama. Naredili so seznam, kam vse je treba poslati najnujnejše potrebščine - vodo, odeje, plenice, hrano. Nove, spočite ekipe bodo danes pregledovale druga neslja vse od Siska do Hrvaške Kostajnice ob meji z Bosno in Hercegovino.

Preberite še:

Potresno ranljiva stanovanja: Sedem stolpnic bi bilo najbolj smiselno porušiti

Iz kraja Novska pa prihajajo tudi dobre novice, ki v teh temačnih časih dajejo kanček upanja. Lokalni gasilci so namreč uspeli rešiti mlado življenje. »Dajmo še enkrat. Petrinje, dan 3. Poražen je samo tisti, ki obupa. Iz teh ruševin smo rešili dekle, pokopano pod zidaki,« so gasilci zapisali na svojem facebook profilu.

Idemo ponovo...Petrinja dan 3. Poražen je samo onaj tko odustane...iz ovog ureda izvukli smo živu djevojku koja je bila...

Objavil/a Jvp Novska dne Torek, 29. december 2020

Pomoč tudi iz Slovenije

Hrvaški premier Andrej Plenković je že včeraj napovedal, da bodo za pomoč po torkovem potresu namenili 16 milijonov evrov, na pomoč pa smo priskočili tudi Slovenci. Sredstva zbirajo tako na Rdečem križu kot po drugih organizacijah, v mnogih krajih po državi so ljudje samoiniciativno začeli na kup nositi vodo, hrano, odeje in druge potrebščine. Na Hrvaško pa je ob polnoči prispel že tudi prvi kombi pomoči, ki jo je tja peljala Uprava RS za zaščito in reševanje.

Na pomoč brez karantene

»Do preklica velja, da osebe, ki potujejo na Hrvaško zaradi pomoči pri reševanju in odpravi posledic potresa in se vračajo najmanj 48 po prehodu meje, ne potrebujejo negativnega testa niti ne bo za njih odrejena karantena,« je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Umrlo sedem ljudi

Včerajšnji uničujoč potres je po zadnjih podatkih terjal sedem življenj, v njem pa je nastalo ogromno gmotne škode. Najhuje je na območju Petrinje, Gline in Siska.

Preberite reportažo naše novinarke: Reportaža iz epicentra: Popotresni sunki v srhljivi tišini teme