Barcelona desetič ali Kiel četrtič – to je bilo zadnje odprto vprašanje pred sinočnjim finalom 27. (minule) sezone med evropsko elito. Sočasno sta si španski in nemški klub že tretjič stala nasproti v velikem finalu: leta 2000 (takrat sta bili v finalu dve tekmi) je Barcelona zmagala s skupnim izidom 54:52, 2010 (na prvem sklepnem turnirju četverice v Kölnu) pa je slavil Kiel s 36:34. Takrat je v Kielovem dresu – nosil ga je osem let in z njim dvakrat postal prvak Evrope (2010, 2012) – igral tudi sedanji 38-letni trener nemške ekipe Filip Jicha, ki je bil v tisti sezoni prvi strelec lige prvakov s 119 goli in izbran za najboljšega igralca tekmovanja, igralsko kariero pa je leta 2017 končal prav v dresu sinočnjega finalnega tekmeca Barcelone.

Jicha se je včeraj odločil za istih šestnajst igralcev, ki so v polfinalu izločili Veszprem, njegov stanovski kolega na klopi Barcelone Xavier Pascual pa je opravil še eno eno kadrovsko (slovensko) rošado. Potem ko je Jureta Dolenca pred polfinalno tekmo s PSG poslal na tribuno, ga je v finalu uvrstil med svoje izbrance, med gledalce pa je poslal njegovega mlajšega rojaka Domna Makuca.

Prav Dolenec je že v prvi minuti zapravil sedemmetrovko, na nasprotni strani pa je Miha Zarabec zadel za prvo vodstvo Kiela, ki je imel po manj kot 19 minutah že štiri gole prednosti (13:9). Ekipa španskega trenerja Pascuala, ki v nasprotju s Kielovim strategom Jicho tekme vodi v zaščitni maski, je osem minut kasneje sicer izenačila na 15:15, vendar je ob odhodu na odmor spet zaostajala za tri (16:19). Ko je Kiel sredi drugega polčasa pobegnil na rekordnih plus pet (26:21), je zadišalo po tem, da bo Jicha osvojil prvi naslov prvaka Evrope tudi kot trener.

Zadnji žarek upanja za Barcelono je ugasnil v 56. minuti, ko je Aleix Gomez zapravil sedemmetrovko, na nasprotni strani pa si je Kiel (večino napadov je odigral z igralcem več, saj je trener Jicha vratarja menjal s sedmim igralcem v polju) po zaslugi Šveda Niclasa Ekberga – s 85 goli je član Kiela od leta 2012 tudi uradno postal prvi strelec lige prvakov za minulo sezono – slabe tri minute pred koncem priigral nedosegljivo prednost (30:26). Kiel je tako poskrbel, da se je neverjeten niz Kataloncev z 22 zaporednimi zmagami v ligi prvakov (do sinoči so nazadnje izgubili 14. septembra 2019 proti Picku na Madžarskem) in 62 uspehov zapored v vseh tekmovanjih sinoči končal. Barcelona je tako post pri osvajanju lige prvakov še dodatno podaljšala (nazadnje je bila prva v Evropi leta 2015), Kiel pa je, vključno s slovenskim reprezentantom Miho Zarabcem, prvič po letu 2012 spet stopil na rokometni Mont Blanc.