Slovenija je po dvomesečnem lockdownu 15. maja prva na svetu razglasila zmago nad epidemijo in jo ovekovečila s preletom Natovih letal, nato pa odprla svoje meje in gospodarstvo. Oktobra je udarila povratna ofenziva virusa s katastrofalnimi posledicami. V senci virusa se je zgodil pritlehni oblastni napad na neodvisne medije, policijo, nevladne organizacije, na kulturo, človekove pravice in drugače misleče. Trumpizem je postal nov način vladanja; z razglašanjem ukrepov preko twitterja in prav takšnim obračunavanjem s (političnimi) nasprotniki. Šestindvajset petkov zapored se je na tisoče državljanov z mirnimi protesti temu odločno upiralo.

Leto se je nadaljevalo s skakanjem v prazne bazene: od preklicanega nepreklicnega ministrskega odstopa, prenagljene čestitke nesojenemu predsedniku svetovne velesile do napovedovanja nikoli dočakane nezaupnice vladi in vrnitve v začetku leta odpisanega prvega upokojenca.

Vendarle pa je leto 2020 postreglo tudi s presežki: Tadej Pogačar z zmago na eminentnem Tour de France in Primož Roglič z zmago na dirki po Španiji sta napisala poglavje v zgodovinski knjigi tega čudnega leta, ki ga bomo vsi skupaj z veseljem pustili za seboj.