Zaradi kaosa s testi na koronavirus se je novoletna turneja včeraj začela znova. Potem ko je bil Klemens Muranka na ponovnem testiranju na koronavirus negativen (izid je prejel pet minut po koncu kvalifikacij v ponedeljek), so Poljaki vložili pritožbo in bili ob lobiranju celo političnega vrha države uspešni. Ker so bili na kar treh testiranjih vsi Poljaki negativni, so jim dovoli vrnitev v skakalno karavano, izide kvalifikacij pa razveljavili. Tako so imeli Poljaki včeraj najprej eno serijo skokov za trening, po katerem je bila poskusna serija, na tekmi pa je nastopilo vseh 62 skakalcev iz 16 držav brez tradicionalnih dvobojev na izpadanje.

Karl Geiger je zmagal v svoji dnevni sobi

Drugi vrhunec letošnje sezone se je začel povsem po željah nemških gostiteljev z zmago domačina iz Oberstdorfa. Karl Geiger je s sijajnima skokoma uresničil otroško željo, da zmaga na skakalnici, ki je pravzaprav njegova dnevna soba, saj ima hišo le nekaj sto metrov od skakalnice pod Senčno goro. Veliko je bilo negotovosti, ali bo 27-letni Geiger sploh lahko nastopil. Potem ko je v Planici osvojil naslov svetovnega prvaka v poletih in postal oče, je bil pozitiven na koronavirus, zato je moral namesto na tekmi v Engelberg v karanteno. »Neverjetno. Ne najdem besed, da bi opisal, kako se počutim. Moja skoka sta bila popolna glede na to, kako hud je bil pritisk pred začetkom tekmovanja. Tudi v nadaljevanju turneje bom šel iz skoka v skok, iz dneva v dan,« je povedal presrečni Karl Geiger po zelo izenačeni in spektakularni tekmi, v kateri je bilo po prvi seriji med prvim in tridesetim skakalcem le 19,2 točke razlike.

V boju za zlatega orla sta Geigerju po prvi izmed štirih tekem najbližje Poljak Kamil Stoch (zaostanek 2,8 točke – v dolžini to pomeni 1,5 metra), ki je prejel prenizke ocene za slog za popoln skok s telemarkom za učbenike, in Norvežan Marius Lindvik (zaostanek 5,9 točke – v dolžini to pomeni 3,2 metra). Tik pod odrom za zmagovalce sta končala prva favorita, Norvežan Halvor Egner Granerud in Nemec Markus Eisenbichler. Potem ko sta v prvi seriji v težkih razmerah z močnim vetrom v hrbet, ki je pihal zadnjim desetim, skočila slabo, sta v finalu uprizorila popoln napad. Granerud, ki je prišel na turnejo s serijo petih zmag, je na četrto mesto napredoval z devetega, Eisenbichler pa na peto kar s 27. z najdaljšim skokom dneva 142 metrov, kar je le poldrugi meter manj od rekorda skakalnice.

Jelar od izpada v kvalifikacijah do najboljše deseterice

Slovenski izkupiček s petimi tekmovalci med najboljšimi 20 je odličen za prvo postajo v Oberstdorfu, za popolno zadovoljstvo je manjkala le pika na i z vrhunsko uvrstitvijo med najboljših šest. Anže Lanišek je končal na devetem mestu, kamor je napredoval z 19. po prvi seriji. Po skoku 135,5 metra bi prevzel tudi vodstvo, vendar so mu sodniki dali za vsaj tri točke prenizko oceno, potem ko je bila po sijajnem telemarku njegova vožnja skozi iztek negotova in se je spretno rešil padca. »Ob majhni napaki je v prvi seriji veter odigral svojo vlogo in več nisem mogel narediti. Skok v finalu je bil vrhunski, žal sem ga polomil po doskoku. Ker sem bi jezen zaradi prve serije, sem želel doskok 'zalimati', zato mi je hitro vzelo smuči,« je nastop ocenil Anže Lanišek. Slovensko presenečenje dneva je Žiga Jelar, ki je končal v najboljši deseterici, potem ko je v ponedeljek v kvalifikacijah, ki so bile nato razveljavljene, celo izpadel. »Seveda sem zadovoljen, saj je bilo veliko bolje, kot je kazalo v ponedeljek. Vračajo se moji pravi skoki in upam, da jih bom še nadgrajeval,« je bil zadovoljen Žiga Jelar. Slovenski uspeh so dopolnili bratje Prevc v drugi deseterici. Domen (12. mesto) je izkoristil ugodne razmere v zraku, Peter (17. mesto) je bil po prvem skoku prepričan, da ne bo dovolj za finale, Cene (19. mesto) pa je potrdil stabilno formo.

»Uspešen dan. Z izkupičkom smo zadovoljni. Vrhunsko uvrstitev je Lanišku odnesla vožnja skozi iztek, a tudi deveto mesto je zelo dober rezultat. Vsi fantje so pokazali zelo solidne skoke. V prvi seriji so imeli nekateri še malo težav, ker so si naložili preveč dodatnega bremena. Mirno gremo v Garmisch in veselim se že novih tekem,« je bil nasmejan slovenski selektor Robert Hrgota.