Potres z magnitudo 5,1 in z epicentrom v Petrinji, ki je včeraj stresel Hrvaško in jo nato pretresal tudi preko noči, je bil očitno samo ogrevanje. Danes pa je udarilo s polno močjo, z magnitudo 6,3, spet z epicentrom v Petrinji, mestu, ki leži le slabih 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Da je šlo za grozovit potres, priča to, da so ga čutili tudi Slovenci, stresel pa je praktično vse prestolnice nekdanje Jugoslavije, med katerimi je spet najbolj nastradal Zagreb. Škoda v Petrinji je zaradi moči potresa neopisljiva, saj praktično ni hiše, ki ne bi imela poškodovane strehe ali fasade. Center mesta je uničen, porušil se je vrtec, v katerem na srečo ni bilo otrok, menda pa ni ostala cela niti bolnišnica. Govori se, da je uničenega pol mesta, trenutno pa potekajo akcije reševanja ljudi, v katere bo vključenih tudi 300 pripadnikov hrvaške vojske, ki prihaja na pomoč. Po pisanju hrvaških medijev je v potresu v Petrinji umrla 12-letna deklica, še štiri osebe pa v okolici Gline, med njimi tudi 20-letnik, na katerega se je porušila hiša. O smrtnih žrtvah poročajo tudi iz drugih krajev. Več ljudi je ostalo ujetih pod ruševinami, najmanj 20 jih je bilo zaradi poškodb premeščenih v bolnišnice.

V Zagrebu treslo manj, a dlje kot spomladi

Grozljivo je bilo tudi v hrvaški prestolnici, ki si je komaj opomogla od marčevskega potresa. Spomladanski potres je bil po sproščeni energiji kar tridesetkrat manjši od današnjega v Petrinji, ki je zaradi svoje sile močno oplazil tudi Zagreb. Tokrat je v Zagrebu treslo manj močno kot spomladi, a veliko dlje. Zdelo se je, kot da se tresenje ne bo nikoli končalo, občutek je bil, da traja celo minuto, spet pa je nam preostalo le to, da se poskrijemo pod podboje, mize ali enostavno zbežimo na prosto. Edina prizanesljiva stvar v današnji katastrofi je bilo vreme, saj je za zimski čas neverjetno toplo, vse ostalo pa je spet samo še ena tragedija v letu tragedij. Posledice so vidne po celotnem središču mesta, od ruševin do uničene pločevine, na katero so padale veje in opeka, v nekaterih delih mesta pa je zmanjkalo tudi elektrike.

Tudi pri nas so se tresla tla

Potres smo čutili tudi v Sloveniji, na Gorenjskem so se kakih 20 sekund rahlo tresla tla, zibala so se drevesa in lučke na novoletnih jelkah. Razen vznemirjenosti prebivalcev in izpada nekaterih telekomunikacijskih linij, o večjih posebnostih zaenkrat ne poročajo ne iz regijskega centra za obveščanje, ne iz policije. Iz krajev v bližini hrvaške meje poročajo o razbitih kozarcih.

Ponekod po Ljubljani so stanovalci iz blokov po potresu pobegnili ven. Tudi naša sogovornica, ki živi v osmem nadstropju sicer enajstnadstropnega bloka v Dravljah. »Takoj sem vedela, da je potres. Verjetno zato, ker je že včeraj treslo. Prevrglo je nekaj fotografij in par predmetov z ene od polic,« nam je povedala. »Treslo je vsaj 15 sekund, vse se je gugalo, cela stavba. In to ne malo, temveč zelo. Pobrala sem dokumente in ključe od avta. Nisem upala v dvigalo, tekla sem po stopnicah in upala, da ne bo vmes popotresnega sunka,« je opisala prve trenutke po potresu. Še nikoli ni čutila tako močnega potresa, v tem stanovanju je sicer doživela že tri.

Samodejno se je ustavila nuklearna elektrarna Krško

Potres so močno čutili prebivalci jugovzhodne Slovenije. Kot so nam povedali na Regijskem centru za obveščanje, za zdaj nimajo podatkov o večji škodi, nekateri ljudje poročajo le, da jim je iz omar pometalo posodo in podobne stvari. Samodejno se je ustavila Jedrska elektrarna Krško, a po prvem pregledu kaže, da ni utrpela posledic, je na twitterju zapisal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. V elektrarni sedaj opravljajo sistematičen pregled njenih sistemov in opreme, v 24 urah pa bodo načrtovali ponoven zagon.

V Brežicah so potres močno čutili v višjih nadstropjih blokov. »Najprej so začele utripati luči, nato se je začelo tresti, Steklo na omarah je žvenketalo. Žena je držala vrata omare, da stvari ne bi popadale ven. Tresenje smo čutili podobno kot ob marčevskem potresu, ko je streslo Zagreb. Nečakinja, ki živi na Maistrovi ulici, kjer so bloki z 11 nadstropji, je povedala, da je metalo stvari s polic,« je povedal naš bralec Ernest Sečen, ki živi v četrtem nadstropju bloka v Brežicah. Tudi bralec Jože Žura iz Novega mesta, ki živi v bloku na Mestnih njivah, pravi, da je tresenje močno občutil, več lažjih stvari je tudi popadalo z vrha omare.

V Ptuju in Mariboru prekinili delovanje upravnih enot

Zaradi posledic potresa je trenutno prekinjeno delovanje upravnih enot Ptuj in Maribor. Na stavbi ptujske upravne enote – gre za starejšo stavbo - je potres povzročil pokanje sten in padanje ometa. Javni uslužbenci so bili takoj po potresu napoteni domov, poškodovan ni nihče, so sporočili z ministrstva za javno upravo. za javno upravo Boštjan Koritnik je takoj po dogodku po telefonu govoril z načelnikom upravne enote Metodom Grahom, ki ga je informiral o stanju stavbe, minister pa se mu je zahvalil za hitro ukrepanje in napovedal pomoč direktorata za stvarno premoženje. Stavba bodo pregledali predstavniki gradbene stroke, trenutno pa upravna enota ne posluje.

Brez elektrike je ostala stavba upravne enote v Mariboru. Odpovedali so vsi informacijski sistemi, zato stanje že pregledujejo informatiki mestne občine Maribor, na razpolago pa so tudi informatiki ministrstva za javno upravo. Uslužbenci so bili evakuirani, poškodovanih ni.

Obe upravni enoti bosta od jutri dalje ponovno nemoteno poslovali.

Popotresnih sunkov bo še veliko in bodo trajali še dneve

Za podatke o škodi in vplivu na stavbe v Sloveniji je še prezgodaj, je ocenil dežurni seizmolog na Arsu Andrej Gosar. Hujših posledic po njegovem vendarle ni za pričakovati, predvsem naj bi prišlo do razpok na hišah. »Intenziteta v Sloveniji verjetno ne bo presegla pete stopnje, to je intenziteta, pri kateri se začnejo poškodbe, kot so razpoke v ometu, odpade lahko tudi kakšen strešnik,« je pojasnil. Nikakor ne smemo zamenjevati magnitude potresa, ki je ena sama, tokratna je bila 6,3, nadalje pa govorimo o intenziteti. »Dlje od epicentra kot gremo, nižja je intenziteta,« je razložil Gosar. V epicentru je bila intenziteta okoli osme stopnje, pri nas ni presegla pete po evropski potresni lestvici. Za primerjavo – potres v Zgornjem Posočju leta 1998 je imel magnitudo 5,6, intenziteta v najožjem območju pa je bila med 7 in 8 stopnjo.

Kaj bi se zgodilo, če bi potres s tako močjo imel epicenter v Ljubljani? »Imamo scenarije, kaj bi se naredilo pri določenih intenzitetah, za kar je pristojna uprava za zaščito in reševanje in zato ne moremo špekulirati kar na pamet. Bi pa bili učinki podobni, saj tip gradnje stavb pri nas ni bistve-no drugačen kot na Hrvaškem. Vse je odvisno od mikrolokacije in kje se zgodi. Če bi se tak potres zgodil pod mestom, kjer je več sto tisoč prebivalcev, bi bili učinki, posledice bistveno hujše,« odgovarja seizmolog. Na to vpliva tudi tip stavb, kar pa ne pomeni, da so bloki avtomatično bolj nevarni. »Če so pravilno zgrajeni, so ravno tako varni kot ostale zgradbe,« je jasen.

Ob tako močnem potresu lahko pričakujemo tudi popotresne sunke. »Pričakujemo več sunkov kot marca, ko je bil epicenter v Zagrebu, saj je bil včerajšnji potres močnejši. Do danes smo jih zabeležili okoli 2400, tla se po tistem še niso povsem umirila. Tudi tokrat jih bomo spremljali še več mesecev, mislim, da jih bo več tisoč,« je napovedal o popotresnih sunkih. Močnejše bomo čutili tudi pri nas, a to gre le za tiste, katerih magnituda v epicentru bo 3,5 ali več.

»Beležimo več poškodb na fasadah zgradb, zvonikih cerkva in dimnikih stanovanjskih hiš,« pa je na twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša in za prihodnje leto napovedal izvedbo nacionalne vaje za varno ravnanje ob potresu.

Potres zamajal tudi stavbo slovenskega parlamenta

Predsednik DZ Igor Zorčič je za več kot pol ure prekinil izredno zasedanje v parlamentu. Nekateri, med njimi v skladu z varnostnim protokolom tudi Zorčič, so stavbo po potresnem sunku začasno zapustili. Kot je v izjavi novinarjem v DZ dogajanje pojasnil predsednik DZ, je občutil potres, čeprav »je treba priznati, da se nam v politiki vedno tresejo tla pod nogami«. »A v enem trenutku sem se odločil, da je to že preveč. Nenazadnje so me tudi opozorili, da se je stena za mano začela nekoliko majati, in sem rekel, da gremo vsi ven,« je pojasnil.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je bil med potresnim sunkom v parlamentarni dvorani, tik pred predsednikom DZ. V izjavi novinarjem je priznal, da je bil ob potresnem sunku v šoku in je bila prva misel, kako čim prej zapustiti veliko dvorano. Kot je opisal dogajanje, ki je razvidno tudi iz posnetkov seje DZ, se je obrnil k predsedniku in rekel: »Igor, potres.«

Zorčičevo odločitev za prekinitev seje je označil za pravilno. Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi novinarjem izrazil podporo Hrvatom, ki so za božično-novoletne praznike dobili takšno tragedijo. »Če jim lahko kar koli pomagamo, jim moramo biti Slovenci na voljo,« je dodal. V Sloveniji smo jo, kot pravi, danes dobro odnesli, ob čemer je tudi zadovoljen, da so Nuklearno elektrarno Krško po potresu preventivno ustavili. »Zdaj vidimo, da se včasih kregamo zaradi nepomembnih stvari,« je ugotavljal Han.

Preberite še prispevek o včerajšnjem potresu: #foto #video Močan potres na Hrvaškem: Hiše so se tresle kot papir, ceste so se gugale.

Kateri so bili najhujši potresi na Balkanu v zadnjih 100 letih

Kako ravnati med in po potresu