Karl Erjavec je v izjavi za medije po sestanku koalicije KUL sicer ocenil, da se je v decembru na političnem parketu veliko dogajalo, vložitev konstruktivne nezaupnice zoper aktualno vlado pa se, kot kaže, odmika v januar. »Stranka DeSUS se je umaknila iz vlade in koalicije, kar je dalo koaliciji KUL svež zagon pri oblikovanju nove vlade. V tem tednu bodo nekatere stranke še sprejele odločitev glede moje kandidature za novega mandatarja. Pričakujem še odločitev strank SAB, Levica in SD. Danes sem na sestanku dobil zagotovila, da bom potrjen kot mandatar bodoče vlade,« je povedal Erjavec in dodal, da je že pred desetimi dnevi poslal vabilo poslanski skupini SMC. »Pričakujem njihov odgovor, vabilo pa jim posredujem tudi s tega mesta. Mislim, da bi bilo škoda zamuditi priložnost, da naredimo Slovenijo zopet normalno,« je pristavil in novinarjem poudaril, da bo koalicija KUL odločitve o novih korakih sprejela takoj, ko bodo jasna stališča Stranke modernega centra.

Erjavec se je vprašanjem o tem, kdaj naj bi se to zgodilo in ali to že pomeni, da nezaupnice pred novim letom ne bo, vztrajno izmikal, a ob tem pričakuje, da bodo pri SMC že v tem tednu pripravljeni na pogovor o možnosti sodelovanja v okviru koalicije KUL. »Vidimo, da je javnost nezadovoljna z delom vlade, da čuti pritiske, da čuti strah, da nenazadnje vse temelji ne kaznovalni politiki in to ni tisto, kar si državljani želijo. Zato da bi lahko bila KUL koalicija uspešna, potrebujemo še nekaj glasov, še nekaj podpore,« je pojasnjeval nedorečeno, pri čemer pred nadaljnjimi pogovori ostaja optimističen. »Prepričan sem, da to podporo lahko pridobimo. Ko bo ta podpora pridobljena, bomo vložili konstruktivno nezaupnico. Res je, da sem napovedal, da bi to lahko storili že do konca leta, vendar tu ne gre za avanturo, ampak za željo, da se dejansko oblikuje vlada, ki bo spoštovala ustavna načela, ki bo spoštovala svobodo medijev in ki bo vrnila Slovenijo tja, kamor sodi v mednarodnem prostoru,« je Erjavec potrdil naše današnje pisanje o morebitnem zamiku vložitve konstruktivne nezaupnice. V Dnevniku smo namreč zapisali, da bi koalicija KUL kljub napovedi iz prejšnjega tedna, da bo opozicija nezaupnico proti premierju Janši vložila najkasneje na silvestrovo, to potezo vendarle utegnila za kakšen teden preložiti.

Erjavec: Ta vlada ne bo padla zaradi Zdravka Počivalška

»Danes smo s predstavniki koalicije KUL dorekli, da povabimo predstavnike stranke SMC na pogovore o tem, kako vidijo prihodnost Slovenije,« pravi kandidat za novega mandatarja in zagotavlja, da bo nova koalicija dokončala svoj mandat, da je koalicijska pogodba že pripravljena in da je odprto le še poglavje v zvezi s sodelovanjem stranke SMC. Na vprašanje glede predsednika SMC Zdravka Počivalška in njegove vloge v aferah v povezavi z nabavo medicinske opreme pa je prvak DeSUS-a odvrnil: »Vemo, kaj je ugotovila komisija za preprečevanje korupcije, vsi pričakujemo tudi poročilo računskega sodišča. Ta vlada ne bo padla zaradi Zdravka Počivalška, ta vlada lahko pade, če bo SMC mnenja, da je potrebno ustaviti to denormalizacijo države.«

Glede vsebine povabila Stranki modernega centra je še dejal, da je šlo predvsem za predstavitev programa koalicije KUL in razlogov, »zakaj ne zaupamo več aktualni vladi«. »Eden izmed teh je neuspešen spopad z epidemijo covida-19. Če pogledamo številke, gre za tragično statistiko. Smo na vrhu, ko gre za število mrtvih zaradi covida-19, na milijon prebivalcev ima Slovenija največ mrtvih,« je bil neposreden. Kot ključne razloge je naštel še kršitve temeljnih načel ustavne ureditve, stopnjujoče pritiske na različne neodvisne institucije in družbene podsisteme ter po njegovih besedah povsem zgrešeno zunanjo politiko. »Mednarodni položaj Slovenije je ogrožen. 30 let je od plebiscita, ves čas smo se borili za to, da bi šli v jedrno skupino držav Evropske unije, danes pa vidimo, da so glavni partnerji zlasti Madžarska in Poljska. Torej zlasti tiste države, ki ne zagovarjajo vladavine prava oziroma imajo s tem velike težave,« je opozoril in dodal: »Če želimo novo vlado, je povsem razumljivo, da potrebujemo podporo stranke SMC. Menimo, da je to stranka, ki, ko govorimo o vladavini prava, o kršitvah ustavnih načel in svobodi medijev, ne deli vrednot, kakršne zagovarja aktualna vlada. SMC je liberalna stranka.«

Erjavec je sicer znova potrdil štiri glasove iz lastne stranke, kar pomeni, da je koalicija KUL v tem trenutku na podlagi tega, kar je bilo v javnosti že zagotovljeno, pri 43 poslanskih glasovih. Ob tem velja opomniti še na bolniško odsotnost poslanca SAB Franca Kramarja. Seštevanje do 46 se bo tako po vsej verjetnosti zavleklo v januar.

Izjava Karla Erjavca od 11:30 dalje.