Ponedeljkov smučarski program bi bil po načrtih pester, a na koncu iz vsega skupaj ni bilo nič. Kot se pogosto pripeti, je tudi tokrat zmagalo vreme. Bolje je kazalo ženskemu veleslalomu, saj so prireditelji v Semmeringu brez težav izpeljali prvo vožnjo, pred drugo pa se je okrepil veter, ki je na koncu poskrbel, da so tekmo odpovedali. Jutri bo na sporedu slalom. V Bormiu v Italiji je že pred tem odpadel superveleslalom, vzrok pa je bilo preobilno sneženje. Organizatorji ga bodo skušali izpeljati jutri, smuk na progi Stelvio pa v sredo.

Najbolje kazalo Tini Robnik

Na Semmeringu, ki prav letos obeležuje četrt stoletja tekmovanj za svetovni pokal, je prva vožnja potekala brez težav. Najboljši čas je uspel trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Slovakinji Petri Vlhovi, za njo pa sta se uvrstili Italijanka Marta Bassino in Švicarka Michelle Gisin. Od slovenskih tekmovalka je najbolje kazalo Tini Robnik, ki je na desetem mestu za vodilno zaostajala sekundo in 79 stotink. Robnikova bi lahko v drugi vožnji napadla tudi najboljšo slovensko uvrstitev v veleslalomih v letošnji sezoni, ki jo v rokah drži Meta Hrovat. Na uvodnem veleslalomu v Söldnu je bila šesta. Tokrat je Hrovatova po prvi vožnji pristala na 16. mestu (+2,04), Ana Bucik je bila 20. (+2,30), Neja Dvornik pa daleč od trideseterice na 54. mestu (+4,65).

Nato pa se je v Semmeringu, ki sicer leži blizu avstrijske prestolnice Dunaj, začel krepiti veter. Na televizijskih posnetkih smo lahko videli, kako vzdiguje reklamne balone in kako se v močnem vetru zibajo kabine nihalke, ki so jo zaradi varnosti zaustavili. Sunki so dosegali tudi do 100 kilometrov na uro. Druga vožnja bi se morala začeti ob 13. uri, a so jo najprej preložili za 15 minut in start prestavili osem vratc nižje, nato pa še za dodatnih 15. A ves čas je bilo bolj kot ne jasno, da samo odlagajo neizbežno. Organizatorji so naposled le uvideli, da izvedba tekme v takšnih razmerah ni smiselna. Jutri bodo v Semmeringu izpeljali slalom pod žarometi.

Sneg ob progi prevelika nevarnost za tekmovalce

Italijanski organizatorji pa so zaradi slabih vremenskih razmer z močnim sneženjem v Bormiu odpovedali današnji moški superveleslalom za svetovni pokal, ki bo po novem, če bodo vremenske razmere to dopuščale, jutri. Sprememba tekmovalnega sporeda pomeni, da bodo smuk za svetovni pokal alpskih smučarjev na progi Stelvio poskušali izpeljati v sredo. Na startu jutrišnje tekme bodo trije Slovenci, Miha Hrobat, Boštjan Kline in Martin Čater. Klemen Kosi po padcu na nedeljskem treningu in hujši poškodbi kolena okreva v bolnišnici v Sondriu.

»Že pred dvema dnevoma je vremenska napoved kazala, da prihaja fronta z obilnim sneženjem, zato nas vse skupaj ni presenetilo. Na vrhu je močno snežilo. Proga je bila sicer v dobrem stanju, tudi z vidljivostjo ne bi bilo težav, saj je bilo mrzlo, sneg pa zato suh in se ni prijemal na očala. A se je ob strani nabralo preveč snega in zato ne bi bilo varno za tekmovalce ob padcu ali izletu s proge. Za naprej je napoved boljša, zato smo prepričani, da bomo lahko izpeljali superveleslalom in smuk. Sonca sicer ne bo, a tudi sneženja ne bi smelo biti,« je povedal vodja moškega dela svetovnega pokala Markus Waldner.