Skupno je bilo tako v nedeljo opravljenih 1976 testiranj, vseh pozitivnih izvidov pa je bilo 517. V bolnišnicah se zdravi 1221 bolnikov s covidom-19, kar je 42 več kot dan prej. Intenzivno nego potrebuje 207 bolnikov. Včeraj je s covidom-19 umrlo 30 bolnikov. 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev znaša 874,5. Najvišja je v Posavski regiji (1428), sledita Jugovzhodna Slovenija (1391,1) in Pomurska regija (1188). Najnižjo incidenco imajo Goriška regija (566,6) Obalno-kraška (643,4) in Gorenjska (648,6).

Včeraj je bilo iz bolnišnične oskrbe odpuščenih 38 covid pacientov, sprejetih pa 98 oseb. Skupno število covid pacientov, ki so potrebovali bolnišnično oskrbo je znašalo 1221, kar je 42 oseb več kot v soboto. Na oddelkih za intenzivno nego se je v nedeljo zdravilo 207 oseb.

Od 24 .12. do 27. 12. se je s koronavirusom v domovih za starejše na novo okužilo 100 stanovalcev, aktivno okuženih pa je 1665 stanovalcev. Okužba je bila potrjena tudi pri 25 zaposlenih. Skupno je aktivno okuženih 669 zaposlenih. O največjem porastu novih okužb so poročali iz Doma ob Savinji Celje (11 novookuženih), Dom upokojencev in oskrbovancev impoljca enota Sevnica (14), Zavod Sv. Terezije Dobre Polje (11).

Zaenkrat brez informacij o stranskih učinkih cepiva

Kot je na popoldanski novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, je bil včerajšnji dan tako za Slovenijo kot za mnoge države v EU nekaj posebnega, saj so začeli s cepljenjem proti covid-19, kar jim je vlilo dodatni optimizem. »Cepivo so, tisti, ki so bili cepljeni, predvsem oskrbovanci v domovih starejših občanov, lepo sprejeli,« je poudarila in dodala, da je bilo nekaj cepljenih tudi zdravstvenih delavcev in drugih zaposlenih v domovih starejših občanov kot tudi nekaj najbolj izpostavljenih zaposlenih v bolnišnicah. »Zelo pomembno je, da zaenkrat dobivamo predvsem pozitivne informacije. Informacij o stranskih učinkih zaenkrat ni.«

V tem tednu – v sredo ali četrtek – sicer že prihaja dodatna pošiljka Pfizerjevega cepiva – slabih 7000 doz, ki bo namenjeno zdravstvenim delavcem v bolnišnicah in v domovih starejših občanov. V naslednji pošiljki, ki bo v Slovenijo prispela v prvem tednu januarja, pa pričakujemo še dodatnih 16.575 odmerkov. Tudi ta bo predvidoma namenjena zdravstvenim delavcem.

»Že v sredini januarja pa lahko pričakujemo prve odmerke cepiva, ki bodo namenjeni tudi starejšim osebam in osebam, ki imajo kronične nalezljive bolezni in ne prebivajo v domovih. Zdravstvene domove in koncesionarje smo zato že pozvali, naj pričnejo z zbiranjem naročil za cepljenje posebej izpostavljenih oseb. Dodatna povabila bomo poslali še v tem tednu,« je povedala Magajnejeva.

Računa, da bo preostanek prebivalstva na vrsto za cepljenje prišel proti koncu prvega četrtletja. »Pozivamo vse, da se odločijo za cepljenje in zaščitijo sebe, sodelavce družinske člane ter pripomoremo k temu, da se epidemija lažje obvladuje,« je dejala sekretarka na ministrstvu za zdravje. Kot je še povedala, naj bi cepiva ostalih proizvajalcev v državo prispela sredi januarja, a je pri tem veliko odvisnega od postopkov njihove odobritve.

Odprtje dodatnih mest za hitre teste proti koronavirusu

Magajnova je med drugim izrazila zadovoljstvo tudi nad velikim odzivom za množično testiranje proti koronavirusu. Prav zaradi tega so se že v tem tednu odločili za odprtje dodatnih mest, kjer se bodo lahko ljudje testirali.

V Ljubljani ostajata dve lokaciji – na Kongresnem trgu in Vilharjevem podhodu, jutri, 29. 12., pa bo testiranje organizirano v Kopru, Slovenj Gradcu, Cerkljah, Zagorju ob Savi, Medvodah, Pivki, Postojni, Ilirski Bistrici, Sežani, Podčetrtku in Črnomlju. V sredo 30. 12. bo množično testiranje potekalo v Radencih, Sv. Andražu in Dolu pri Ljubljani od 12. do 17. ure. Jutri in v sredo se bo s hitrimi testi med 9. in 17. uro mogoče testirati v Ravnah na Koroškem, Kranju ter Šentjurju, kjer se bo mogoče testirati tudi 31.12 od 14. do 18. ure. V Slovenski Bistrici bo množično testiranje mogoče 29. 12. in 4. ter 5. januarja od 8. do 17. ure. »Množično testiranje nam zelo pomaga pri obvladovanju epidemije,« je izpostavila Magajnejeva.

O testiranju učencev na okužbo z novim koronavirusom kot pogoju za vstop v šolo se ni nikoli razmišljalo, je poudarila. Izpostavila je, da je v okviru zagotavljanja varnega delovnega okolja dana možnost za testiranje vseh zaposlenih, za katere je prepričana, da bodo to dobro sprejeli.