»Danes bo predvsem na severozahodu močno snežilo. Do večera bo lahko zapadlo od 40 do 60 centimetrov snega,« na vremenske nevšečnosti, ki lahko kaj hitro povzročajo težave v prometu, opozarjajo na Agenciji za okolje Arso. Na obilnejše padavine zlasti na Gorenjskem opozarjajo tudi v prometno-informacijskem centru: »Na cestah so posipne in plužne skupine, potovalni časi so daljši. Na pot se odpravite samo z ustrezno zimsko opremo!«

K previdnosti na spolzkih cestah pozivajo tudi v policiji. »Hitrost prilagodite razmeram na cesti, ki jih pred odhodom na pot preverite. Vozite na zadostni varnostni razdalji, pripeti, izogibajte se prehitevanju, med vožnjo ne uporabljajte telefonov in vozite z ničelno stopnjo alkohola,« še opozarjajo v PU Kranj.

Padavine se bodo čez dan še okrepile in postopno širile v notranjost države. Sneg bo sčasoma povsod, razen na Gorenjskem, prešel v dež. »Sredi dneva in popoldne bo sneg po nižinah prehajal v dež, po neprevetrenih dolinah bo nevarnost poledice,« še opozarjajo na Arsu in napovedujejo, da bodo padavine zvečer oslabele. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 0, drugod od 2 do 7, na Goriškem in ob morju do 11 stopinj Celzija.

Morje že poplavilo Piran

Ob morju bo pihal okrepljen jugo, najmočnejši bo od dopoldneva do večera. »Najvišje hitrosti bodo do 90 kilometrov na uro. Zelo vetrovno bo tudi v višje ležečih krajih jugozahodne Slovenije,« še navajajo na Arsu.

Kmalu po 9. uri so v Piranu sprožili sireno zaradi močnega plimovanja in močnega juga. Kot je pojasnil poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Robert Zirnstein, je voda na posameznih mestih poplavila najnižje dele mesta. Jugo se krepi, zato so postavili baražo, gasilci in pripadniki civilne zaščite pa so v pripravljenosti. Ob 9.40 so sireno sprožili tudi v Izoli, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

V piranski civilni zaščiti so v pripravljenosti, nared je tudi črpalka za morebitno črpanje vode. Sicer pa po besedah Zirnsteina pričakujejo, da bo poplavljanje omejeno samo na Piran. Vodotoke so pregledali, prav tako je vodnogospodarsko podjetje Drava dodatno očistilo struge, zato v Sečovljah in Strunjanu, kjer je bilo ob ujmah v začetku meseca najhuje, tokrat ne pričakujejo težav.

Pestro in zanimivo vreme

In kako kaže vremenska napoved za prihajajoče dni? Jutri bo pretežno oblačno z občasnimi padavina, najmanj jih bo na vzhodu države. Po nižinah bo večinoma deževalo. Jutranje temperature bodo od v severni Sloveniji od -3 do 1, drugod od 2 do 6, ob morju okoli 8, najvišje dnevne v alpskih dolinah okoli 0, drugod od 2 do 8, ob morju do 11 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno in bolj suho vreme, a občasno bodo še možne krajevne padavine, deloma plohe, lahko tudi snežne. Večje pošiljke snega pa zadnji dan v letu ni za pričakovati.

O »pestri« in »zanimivi« vremenski situaciji so se razpisali tudi na portalih Neurje.si in Ciklon.si. Vreme v prihajajočih dneh bo namreč nestabilno in z občasnimi obilnimi padavinami z močnimi vetrovi južnih smeri. V bližini morja so možne tudi nevihte.

Zaradi snega več težav na cestah

Na Policijski upravi Kranj voznikom, ki nimajo ustrezne zimske opreme, predlagajo, naj se ne odpravijo na pot, če nimajo nujnih opravkov. Opozorili so, da so razmere zimske, sneženje pa ne pojenja. Plužne službe delajo, so dodali.

Tudi v Ljubljani, kjer po snežni pošiljki sredi dneva trenutno dežuje, so že začeli s pluženjem vseh cest, tako prve in druge kot tudi tretje prioritete. Na terenu so vse ekipe. Kot je za STA pojasnil vodja posipanja Enver Kerič so morali s pluženjem počakati zaradi prometa. Če bi začeli prej, bi delali le gnečo na cestah, tako pa bodo s čiščenjem snega pričeli sedaj, ko se je promet nekoliko sprostil.

Kmalu bodo z delom pričele tudi ročne ekipe, ki poskrbijo za težje dostopne površine. Vse ceste pa so posipali že zjutraj. »Takšna količina snega ni bila napovedana,« je opozoril Kerič. Ponoči dodatnega snega ne pričakujejo, morda bi lahko kaj zapadlo proti jutru. »Zaposleni so v pripravljenosti, tako da to ni problem,« je pojasnil. Poledice zaenkrat ne pričakujejo.

Primorska avtocesta, ki je bila med Vrhniko in Logatcem proti Kopru zaprta zaradi zdrsa tovornega vozila, je ponovno odprta. Še vedno pa je zaradi zdrsa tovornega vozila promet oviran na cesti Ljubljana-Medvode v Medvodah. Promet poteka izmenično enosmerno, piše na spletni strani prometnoinformacijskega centra.

Na več cestah so nastali tudi zastoji. Tako je zastoj vozil na primorski avtocesti med Ljubljano in Vrhniko. Zastoj pa je tudi na vzhodni ljubljanski obvoznici proti Dolenjski in na cesti Trzin-Ljubljana.

Zaradi snega sta zaprti cesti čez prelaz Vršič in regionalna cesta Volče-Solarji. Na avstrijski strani je zaprta cesta čez Korensko sedlo, na slovenski strani pa so obvezne verige. Te so obvezne tudi na prelazih Ljubelj in Jezerski vrh.

Za priklopnike in polpriklopnike pa je prepovedan promet na glavni cesti Spodnja Idrija-Godovič in na cesti Godovič-Črni Vrh-Col-Ajdovščina.

Kranjski policisti so še zapisali, da so danes že obravnavali štiri prometne nesreče in dva zdrsa tovornih vozil, ki so posledica zimskih razmer. Eno izmed tovornih vozil je zdrsnilo na Jesenicah, drugo pa na kranjski obvoznici, oba primera so že rešili. Zdrs manjšega tovornega vozila so zabeležili tudi na cesti Dobro Polje-Posavec. Na gorenjski avtocesti pri viaduktu Tržiška Bistrica proti Karavankam smer Karavanke pa so za krajši čas obstala tri tovorna vozila.