Zaradi letošnjih protikoronskih ukrepov, ki so marsikje pomagali, da so v domovih uspešno zajezili okužbo s koronavirusom, so v veseli december vstopili s prav posebnimi idejami in tudi ob pomoči donatorjev uprizorili skoraj filmski spektakel. Tako je že dan pred božičnim večerom stanovalce Doma starejših občanov Fužine presenetil in obdaril Božiček, ki se je s pomočjo vozila z dvigalom povzpel do oken in vsakega od 199 dedkov in babic pozdravil in tudi obdaril s sladkim darilom.

Prav tako so tudi v DEOS Centru starejših Notranje Gorice že sredi decembra uprizorili pravi božični čudež, ko so zunaj doma postavili in obudili snežno kroglo. V njej je stanovalcem centra na obraz s svojim nastopom narisala nasmeh mlada pevka Manca Fekonja. A to je bil le uvod v praznično dogajanje. »Z dobrimi ljudmi smo poskrbeli, da so stanovalci že in bodo še do konca leta vsak drugi dan prejeli darila. Od sladkih presenečenj, lesenih okraskov, različnih prehranskih dodatkov do konkretnega darila. Trudimo se tudi, da bodo obiski potekali tudi za praznike. Izvedli bomo več kulinaričnih delavnic. Pred center pa bodo z vozom prišli konji in stanovalce odpeljali na kratek izlet,« nam je povedala direktorica doma Ana Petrič in dodala, da bodo stanovalci tudi novoletni večer preživeli ob dobri hrani in pijači ter v družbi zaposlenih. »Pretekla leta sem prejemala videoposnetke, na katerih je bilo videti, da se znajo stanovalci skupaj z zaposlenimi kar zabavati tudi na silvestrovo. Verjetno ne bo letos nič drugače in bomo tudi pripravili malo več penine in dobrot, tako da se bodo pogostili,« je dejala Petričeva.

Silvestrski meni, ponekod tudi penina

Dobre volje in energije pa ne manjka niti med zaposlenimi v Dom upokojencev Center v Ljubljani. Kot je povedala vršilka dolžnosti direktorice Jera Grobelnik, so zaposleni izčrpani, nekateri od njih so šele pred nekaj dnevi končali delo v rdečih conah, a se na vseh obrazih vidi nasmeh, optimizem. »Prav tako upanje, da bi cepivo učinkovalo in da bi vendarle končno vsi skupaj zadihali bolj sproščeno.« Kljub razmeram so v domu poskrbeli, da ima vsako nadstropje svoja novoletna drevesca. »Letos jih po mnogih letih žal niso okraševali otroci iz vrtcev. Zaposleni tako kot vsako leto prinašajo vzdušje, nekateri nosijo vizirje, na katerih so božične kapice, ponekod iz radia igrajo praznični napevi,« je opisala praznično vzdušje. Vsekakor pa bodo poskrbeli za prav posebno presenečenje tudi na silvestrovo.

Prav tako niso na praznično razpoloženje pozabili v domžalskem domu za starejše. Ker zunanjih izvajalcev ne smejo vabiti medse, so ob božični slavnostni večerji, kjer ni manjkal praznični pogrinjek, za prijetno razpoloženje poskrbeli kar sami zaposleni. »Tudi za darila, ki še vedno prihajajo, smo poskrbeli. Svojci pošiljajo in nosijo darila za naše stanovalce, za tiste, ki so ostali sami, smo prejeli nekaj paketov od Karitasa, prav tako so za njih zaposleni v kuhinji spekli in zavili nekaj piškotov,« je povedala direktorica doma Nataša Zalokar in dodala, da so bili letošnji božični prazniki še toliko bolj lepi, saj so praznovali 100-letnico ene od stanovalk. »Ob tej priložnosti bodo naši stanovalki prišli voščit tudi svojci, ki bodo morali opraviti hitre teste,« je še povedala Zalokarjeva in dodala, da ne bodo pozabili niti na silvestrovo. »Je pa zadnja leta precej bolj mirno. Tistim, ki si bodo zaželeli kozarček penine, jo že hranimo na hladnem. Prav tako bomo poskrbeli za bolj slavnostno večerjo. Žal pa želje po večjem rajanju, kot smo ga bili vajeni pred dobrimi tridesetimi leti, med stanovalci ni.«