V želji po vsaj nekaj aktivnosti na snegu, predvsem pa da bi izkoristili lep sončen dan in nekaj centimetrov na novo zapadlega snega, so ljudje v koloni vozil, ki se je počasi premikala proti Veliki planini, poskrbeli za popoln kaos na tamkajšnji lokalni cesti. Že malo pred poldnevom je bilo videti, kot da je tisti del Ljubljančanov z okolico, ki nima »urejenih papirjev« za obisk Kranjske gore ali Obale, snežno idilo poiskal na zasneženi planini, ki je dostopna prebivalcem osrednjeslovenske regije.

Ker se je zaradi vladnega odloka, ki do 1. januarja 2021 prepoveduje obratovanje žičniških naprav v Sloveniji, ustavila tudi nihalka na Veliko planino, se je ves promet za na planino usmeril mimo Kamnika in Stahovice proti prelazu Črnivec, ki vodi naprej do Gornjega Grada. Kolona vozil proti Kranjskemu Raku, kjer sta na obeh straneh urejeni tudi manjši sankališči, je stala že pri cerkvici Sv. Ahacija. Od Kranjskega Raka levo, po makadamski cesti do parkirišča Rakove ravni, pa je nekaj preglavic voznikom s slabšim oprijemom gum povzročilo tudi zasneženo in ponekod poledenelo cestišče. Za dodaten zastoj na cesti so tako poskrbeli prav tisti, ki so morali sredi cestišča na pnevmatike montirati snežne verige. Pretočnost prometa so ovirala tudi vozila, parkirana ob cestišču, pa čeprav so na planini že poleti poskrbeli za parkirna mesta. A jih je seveda treba plačati tudi zdaj. Cena dnevnega parkiranja je 7 evrov.

Ker je lepo vreme napovedano tudi za nedeljo, se zastoju na cesti zagotovo ne bo mogoče izogniti. Morda le nasvet, da se na Veliko planino odpravite zgodaj dopoldne ali pa se s sankami odpravite morda do Rakitne, ki še vedno sodi v osrednjeslovensko regijo, prav tako pa ima dovolj snega za družinsko sankanje ali zgolj za iskanje zimske idile.