»Kdor ne bo naredil hitrega testa, v šoli ne bo učil,« je Kacin dejal na vprašanje, ali bi bilo smiselno hitre teste uvesti tudi v šolah.

Po njegovih besedah naj bi ključni del zaposlenih testirali čez vikend 2. in 3. januarja, da bi se potem lahko aktivirali. »To je zahtevna akcija, ki nas čaka,« je dejal.

Po napovedih ministrice za izobraževanje Simone Kustec izpred dobrega tedna dni se bodo po »najbolj idealnem načrtu« 4. januarja v šole vrnili učenci prvega triletja osnovne šole, v večjem obsegu bi se odprli tudi vrtci, z delom pa morajo po sklepu ustavnega sodišča začeti tudi zavodi in šole za otroke in učence s posebnimi potrebami. Ponovoletno testiranje bi torej zajelo zaposlene na teh segmentih.

Če želimo odpreti šole, moramo izboljšati epidemiološko sliko, je ob tem danes še dejal Kacin.

Vlada zopet odpira nekatere dejavnosti

Vlada je medtem na današnji dopisni seji izdala nov odlok, s katerim od 28. decembra dalje med izjeme prepovedi obratovanja uvršča tržnice s hrano, trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter storitve frizerskih salonov. Ta odlok velja do vključno 4. januarja 2021.

Vlada je do torka, 5. januarja, podaljšala veljavnost odlokov o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode in o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. Kot izjemo od slednje prepovedi se dodaja muzeje in galerije v primorsko-notranjski statistični regiji.

Še naprej bo torej veljala začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. So pa med izjemami poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije.

Ti bodo svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in po novem torej še v primorsko-notranjski statistični regiji. Pri tem veljajo enaki pogoji in omejitve kot za knjižnice.

Vlada podaljšala omejitev verskih obredov

Skladno z odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode morajo verske skupnosti še naprej skrbeti za minimalni možni stik med člani cerkva oziroma drugih verskih skupnosti, redno prezračevanje ali ustrezno ventilacijo verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, obvezno nošenje zaščitnih mask ter razkuževanje rok za člane cerkva oziroma drugih verskih skupnosti ob vstopu in izstopu iz verskih objektov.

V praksi to pomeni, da se verske obrede lahko opravlja pod strogimi omejitvami. V zaprtih prostorih je na 30 kvadratnih metrih lahko ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, pa morajo ohranjati razdaljo metra in pol. Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, je v njem lahko en verski uslužbenec in en udeleženec, več pa le v primeru, da so iz skupnega gospodinjstva.

Smiselno se morajo upoštevati tudi vsa splošno veljavna higienska priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Magajnetova: Gre za prelomni trenutek v boju proti virusu

Prva pošiljka cepiva proti covidu-19 je že v Sloveniji, je prek twitterja sporočil premier Janez Janša. Cepljenje z 9750 odmerki cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha se bo začelo v nedeljo. V petek je bilo v Sloveniji ob 1461 testih 365 potrjenih okužb na novi koronavirus, umrlo je 25 bolnikov s covidom-19.

Kot sta na twitterju zapisala vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin in vlada, so prvo pošiljko cepiva že ob 6. zjutraj prevzeli v skladišču in jo pregledali. »Zaključne priprave za izvedbo načrta za množično cepljenje najbolj ranljivih v domovih starejših občanov, ki se začne v nedeljo, so že v teku,« je ob tem sporočil Kacin. Več je o aktualni temi povedal na novinarski konferenci, tam sta mu družbo delala še državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne in predstojnik Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel.

Novinarska konferenca o prispeli prvi pošiljki cepiva prot koronavirusu.

Marija Magajne je v uvodu povedala, da je prispelo cepivo prelomni trenutek v boju proti novemu koronavirusu. »Seveda pa s tem še zmaga še ni dosežena. Treba se je tudi cepiti,« je še povedala.

Danes smo v Slovenijo prejeli 9750 odmerkov cepiva, ki bodo danes pripravljeni in jutri prepeljani do zdravstvenih domov, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih starejših občanov. Cepljenje bo tako zagotovljeno za najbolj ranljive prebivalce. Poleg njih bodo cepljeni tudi zdravstveni in drugi delavci, ki delajo s to najbolj ranljivo populacijo, je o načrtih cepljenja dejala državna sekretarka.

Nad prispelim cepivom je bil navdušen tudi Mario Fafangel iz NIJZ-ja, ki je tudi zatrdil, da je cepivo varno in učinkovito za vse. Strinjal pa se je tudi z besedami državne sekretarke in je dodal: »Cepivo je bilo uspeh znanosti, sedaj pa mora biti cepljenje uspeh družbe. Samo s tem, če se bomo cepili, bomo poskrbeli za uspešen boj proti virusu«. Cepivo se bo najprej poznalo tam, kjer je najhuje, pri številu smrti. Poudaril je še, da kljub cepivu ne smemo pozabiti na stvari, ki smo se jih naučili do sedaj. Še vedno je treba nositi maske, prezračevati prostori in skrbeti za higieno.

Za kolektivno imunost bo potrebni cepiti 60 odstotkov celotne populacije, za kar bo potrebno še nekaj časa. Prvi odmerki cepiva so namenjeni za ljudi, ki ga najbolj potrebujejo. »Cepili bomo tiste, ki so najbolj ranljivi in jih je potrebno zaščitit,« je zatrdil Fafangel. Nato pa je še enkrat pozval vse naj počakajo na svoj trenutek in ko bo prišel, naj se cepijo, saj se bo le tako lahko zagotovila kolektivno imunost. Vladni govorec Jelko Kacin pa je dejal, da bi kolektivno imunost lahko zagotovili nekje do konca maja ali začetka junija.

Že prvo cepljenje prinaša zaščito

Že po prvem prejetem odmerku je pred okužbo zaščitena dobra polovica cepljenih, so pred začetkom cepljenja proti novemu koronavirusu poudarili na NIJZ. Teden po drugem odmerku je zaščitenih že več kot 95 odstotkov cepljenih, so dodali. In tudi če je posameznik med redkimi ljudmi, ki zbolijo kljub cepljenju, ga bo to do neke mere ščitilo pred težkim potekom bolezni.

Posameznik bo odmerka prejel v razmiku 21 dni. Cepljenje je sicer prostovoljno, a je po besedah dr. Boruta Štruklja s Fakultete za farmacijo smiselno, da se zanj poleg stanovalcev domov starejših občanov odloči tudi čim več tamkajšnjih zaposlenih. »Odločitev je v rokah posameznega zaposlenega. A dobro bi bilo, da se zavedajo svoje odgovornosti. Če imajo dvome, jih lahko razčistijo prek strokovnih razprav,« je poudaril Štrukelj. Dokler ne bodo na razpolago učinkovita zdravila proti novemu koronavirusu, je po njegovem daleč najbolje staviti na cepljenje.

Naslednja pošiljka v Sloveniji še pred novim letom

Tovornjak s prvo pošiljko cepiva proti covidu-19 za Slovenijo je na pot iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu proti Sloveniji krenil v četrtek. Cepivo bodo ustrezno shranili na temperaturi minus 80 stopinj Celzija v lekarni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Prvi bodo cepljeni stanovalci domov za starejše in tam zaposleni ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci. Distribucijo cepiva od bolnišnične lekarne do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Na lokacije cepljenja po državi bodo cepiva pripeljali iz Ljubljane v nedeljo. Prevoz cepiva bo organiziran v temperaturnem območju od dveh do osmih stopinj Celzija. Med prvimi bodo cepili stanovalce domov za starejše, ki še niso preboleli covida-19.

Naslednja pošiljka cepiva za Slovenijo naj bi nato v našo državo prispela že v prihodnjem tednu, v dneh od 28. do 31. decembra, natančen datum še ni znan. V drugi pošiljki bo 6825 odmerkov.