Vodstvo podjetja je zaposlene prejšnji teden obvestilo, da bo letos izplačana božičnica v višini do 300 evrov glede na poslovno uspešnost, v torek pa so zaposleni prejeli odločbe, po katerih bo božičnica izplačana različno po poslovnih enotah, in sicer po 300 evrov za obrate v Kranju, Ljubljani in Šentvidu, medtem ko so zaposlenim v Semiču namenili le 50 evrov bruto. Pri tem je izplačilo božičnice vezano tudi na bolniške, kar v praksi pomeni, da bodo nekateri prejeli skoraj pol manj od tega zneska, je pojasnil sindikalist Skeia Matija Skala.

Čeprav današnja stavka ni bila napovedana, so delavci danes zjutraj okoli pol osmih ustavili delo, tako da trenutno 100 do 150 proizvodnih delavcev vztraja pred vhodom v podjetje. Pri tem pričakujejo, da bodo pri višini izplačane božičnice izenačeni z delavci v Ljubljani in Kranju, je dodal Skala. Po njegovih besedah v Semič še ni prišel nihče iz vodstva podjetja.

Skala je ob tem opozoril še na siceršnje težke pogoje dela, od nadur do prerazporeditev delovnega časa, ki vključuje nočno izmeno, od tega, da bodo kljub načrtovanemu kolektivnemu dopustu delali tudi prihodnji teden, pa do nevarnih pogojev dela, kot je prisotnost škodljivih oz. strupenih snovi.