Kot so pojasnili v sporočilu po seji vlade, je bila odločitev za sprostitev prehoda občinskih meja v epidemiološko ugodnejših občinah vezana na sprostitev nekaterih storitvenih dejavnosti. Ker se te z odlokom, ki velja od četrtka do vključno 4. januarja, zapirajo, pa tudi prehoda med občinami ne bo več. Posledično odlok tudi ne določa več uporabe aplikacije #OstaniZdrav. Hkrati pa je med izjeme, zaradi katerih se dovoljuje prehod občinske meje, vlada dodala športno dejavnost. V vseh regijah bodo torej posamezniki v drugo občino lahko odšli z namenom izvajanja individualnih športnih aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju izven naselij, pri čemer morajo upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, torej predvsem držati ustrezno razdaljo do drugih.

Ostale izjeme, denimo odhod na delo ali pomoč nekomu, ki jo potrebuje, ostajajo v veljavi z izpolnjeno izjavo, ki je objavljena na spletni strani vlade in marsikateri občinski spletni strani, ter ustreznimi dokazili. Sprememba odloka začne veljati 25. decembra, še vedno pa velja, da bo prehajanje tako občinskih kot regijskih meja za vse dovoljeno od četrtka od 12. ure do petka do 20. ure. Če se epidemiološke razmere ne bodo poslabšale, pa podobno na silvestrovo in prvega januarja. Omejitev nočnega gibanja ostaja v veljavi.

Vlada zmanjšala izjeme za vstop iz rdečih držav brez karantene

Vlada je danes zmanjšala število izjem za vstop v Slovenijo iz držav na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno ali brez predložitve negativnega izvida testa na novi koronavirus. Prav tako bo od petka pomemben le še rdeči seznam držav; za vse ostale bo veljalo, da v njih ni visokega tveganja za okužbo in karantena oz. negativni test ni potreben. Kot so sporočili iz Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) bo vstop v Slovenijo iz t. i. rdečih držav tako od zdaj brez karantene ali negativnega testa na koronavirus mogoč le ob sedmih izjemah. Prva velja za čezmejne dnevne delovne migrante, ki imajo delovno razmerje v eni od članic EU ali schengenskega območja in se vračajo v Slovenijo po 14 urah po prehodu meje.

Druga velja za osebe, ki so napotene na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza. Tretja pa za prevoznike, ki prevažajo blago ali osebe v ali izven Slovenije v gospodarskem prometu. Tranzit v tovornem in potniškem prometu čez Slovenijo je treba izvesti v osmih urah. Četrta izjema velja za fizične osebe, ki potujejo čez Slovenijo, kar je treba izvesti v šestih urah. Peta izjema velja za predstavnika tujega varnostnega organa (policije ali pravosodja), ki izvršuje uradno nalogo in zapusti Slovenijo takoj, ko je po izvršitvi naloge to mogoče. Šesta izjema velja za osebe, ki so prepeljane v Slovenijo z reševalnim ali sanitetnim vozilom, in spremljevalnemu zdravstvenemu osebju v tem vozilu, sedma pa za osebe z diplomatskim potnim listom. Ne veljajo pa več izjeme zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje, zaradi nujnih poslovnih razlogov, zaradi načrtovanega nujnega zdravstvenega pregleda ali posega, za dvolastnika ali najemnika zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, zaradi dostopa do prodajaln ali storitev v sosednji državi ipd. V teh primerih je torej treba imeti negativen test, sicer bo oseba napotena v karanteno, opozarjajo na Ukomu. Kot izjema za vstop brez karantene ostaja predložitev negativnega izvida testa, ki ni starejši od 24 ur in je opravljen v državah članicah EU oziroma schengenskega območja. Upoštevajo se le testi, opravljeni po metodi PCR.

Vlada je poleg tega poenostavila seznam držav, za katere veljajo poostreni ukrepi ob vstopu v Slovenijo. Ukinjata se zeleni in oranžni seznam držav, pomemben ostaja le še rdeči. Za vse države, ki niso izrecno naštete na rdečem seznamu, tako velja, da v njih ni visokega tveganja za okužbo in lahko osebe, ki prihajajo iz teh držav ali administrativnih enot držav, v Slovenijo vstopijo brez napotitve v karanteno oz. ne potrebujejo predložiti negativnega izvida na koronavirus. Vlada je hkrati tudi prenovila rdeči seznam, ki bo začel veljati s petkom. Na njem so praktično vse evropske države, tudi vse slovenske sosede, Italija, Avstrija, Madžarska in Hrvaška.

Včeraj v bolnišnicah 1226 bolnikov s covid-19

V Sloveniji so v torek opravili skupno 10.593 hitrih in PCR testov, ob tem pa potrdili 2129 okužb z novim koronavirusom. Pozitivna je tako bila dobra petina vseh testov. Hospitaliziranih je bilo 1226 covidnih bolnikov, od teh 204 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 123 bolnikov, 36 jih je v torek umrlo.

V torek so v bolnišnicah zdravili 35 bolnikov s covidom-19 manj kot dan prej, prav tako so umrle tri osebe manj. Na ministrstvu za zdravje so v torek opravili 6524 PCR testov, s katerimi so odkrili 1913 okužb. Delež pozitivnih PCR testov znaša 29,3 odstotka. Opravili so tudi 4069 hitrih antigenskih testov in okužbo odkrili pri 216 primerih. Delež pozitivnih hitrih testov je tako 5,3 odstotka. Skupni podatki, ki jih po novem objavlja vlada, torej niso v celoti primerljivi s preteklimi, saj so se skozi leto spreminjali kriteriji za testiranje, dodatne spremembe pa je prineslo še množično testiranje ljudi brez znakov covida-19. 14-dnevna incidenca okužbe na 100.000 prebivalcev je 941 oziroma šest manj kot ponedeljek.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb po vladnih podatkih znaša 1349. To je sicer glede na strategijo, ki jo je vlada sprejela v začetku decembra, tik pod mejo za prvo sproščanje ukrepov v tako imenovani rdeči fazi. Vlada je takrat predvidela, da bi ob upoštevanju ukrepov sprostili javni potniški promet v omejenem obsegu, muzeje, knjižnice, galerije, frizerske salone ter manikuro in pedikuro. Nekatere storitve po odločitvi vlade sicer v obdobju pred prazniki delujejo že nekaj dni.

Vladni govorec Jelko Kacin je navedel, da se seja vlade, ki danes poteka na Brdu pri Kranju, še ni zaključila. »Razprava in usklajevanje nekaterih vsebin se bo nadaljevalo po tej novinarski konferenci. Še danes se bo z nekaterimi vprašanji, ki jih na seji člani vlade še niso dorekli, dalje ukvarjal ožji del vlade,« je dejal.

Cepiva dovolj za vse stanovalce domov za ostarele, ki okužbe še niso imeli

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ponovno pozval k omejevanju stikov med delavci. »Vse delodajalce pozivamo, da v tem času zaradi preprečitve hujših posledic nujno zmanjšajo število medsebojnih stikov. Pozivamo zasebni sektor, da v največji možni meri zagotovijo izrabo letnega delovnega dopusta. Pri tistih, kjer to ni mogoče, pa da za zaposlene tudi izven tega obdobja uredijo opravljanje dela na domu, ki je zelo učinkovit ukrep,« je dejal. Izrazil je pričakovanje cepiva za stanovalce domov za starejše, ki še niso bili okuženi. »Delamo vse, da se bo cepljenje začelo v nedeljo,« je navedel in dodal, da so danes imeli videokonferenco z vodstvom domov, kjer jih je pozval k informiranju zaposlenih in stanovalcev o cepljenju. »Odmerkov cepiva je dovolj, da se cepijo vsi stanovalci domov za ostarele, ki do sedaj virusa še niso imeli,« je pojasnil Kacin.

Cigler Kralj je predstavil tudi novosti, ki so na področju družinske politike že sprejete in bodo začele veljati s 1. januarjem 2021 ter niso vezane na epidemijo. Med njimi je dvig enkratnega prejemka za rojstvo otroka z 286,72 evra na 350 evrov, pa povišanje starševskega dodatka z 258 evrov na višino osnovnega zneska minimalnega dohodka, to je 402 evra. Tretji ukrep je najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila, ki se bo dvignilo na višino minimalnega zneska osnovnega dohodka, to je v bruto znesku 543 oz. 402 evra neto. Do 31. 12 je to bilo 331 bruto, kar je precej nižje od novega zneska. Upravičencem do krajšega delovnega časa bo RS po 1. januarju zagotavljala do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela povprečja zadnjih 12 plač. »To bo enak izračun kot za materinsko nadomestilo, a ne manj od sorazmernega dela minimalne plače. Do sedaj smo to razliko za plačilo prispevkov zagotavljali iz sorazmernega dela minimalne plače,« je navedel.

Jutri na pot prva pošiljka cepiva proti covidu-19 za Slovenijo

Kamion s prvo pošiljko cepiva proti covidu-19 za Slovenijo, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech, bo na pot iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu proti Sloveniji krenil v četrtek, je povedala direktorica za stike z javnostjo za Slovenijo pri podjetju Pfizer Urška Lakner. V Slovenijo bo prva pošiljka po načrtih prispela v soboto.

Žičnice od 1. januarja za osebe, ki predložijo negativni test na covid-19

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je potrdil, da je vlada obravnavala tudi odlok glede javnega potniškega prometa, ki bo predvidoma odprt tudi čez praznike (avtobusi, vlaki), njihova uporaba oz. delovanje bo potekalo v skladu z ukrepi in priporočili NIJZ (distanca, razkuževanje, maske ter maksimalno 50-odstotna zasedenost).

Obratovanje žičniških naprav sedaj ni dovoljeno. Od 1. januarja 2021 pa bo njihovo obratovanje in njim pripadajočih prog dovoljeno v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljalec naprav zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče. Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog bo od 1. januarja dovoljena osebam, ki predložijo negativni test na covid-19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do 12. leta starosti v spremstvu staršev. Omejitev ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje po današnji dopisni seji.

Nepovezano je vlada danes obravnavala tudi zakon o cestnoprometnih predpisih, ki ga bo poslala v državni zbor. »Po predlogu se zvišujejo kazni za uporaba mobilnega telefona med vožnjo, znižujejo pa se kazni za prekoračitev hitrosti,« je pojasnil. Tam, kjer je omejitev 50 km/h, bo za prekoračitev do 10 km/h odslej kazen 40 evrov. Za prekoračitev od 10 do 20 km/h je po novem kazen 120 evrov in 3 kazenske točke (do zdaj je bila kazen 250 evrov). V primeru prekoračitve hitrosti od 20 do 30 km/h se kazen znižuje za polovico, s 500 na 250 evrov in 5 kazenskih točk. »Uveljavljamo novo kazen, za prekoračitev hitrosti od 30 do 40 km/h, kazen bo 500 evrov (polovička 250) 7 kazenskih točk, za prekoračitev od 40 do 50 km/h bo kazen 750 evrov in 9 kazenskih točk. Pri omejitvi 90 km/h se kazni znižujejo, enako tudi pri omejitvah hitrosti na hitrih in avtocestah,« je navedel. Tam, kjer je omejitev 30 km/h, je kazen za prekoračitev do 10 km/h 40 evrov, za prekoračitev 10-20 km/h 130 evrov, za prekoračitev 20-30 km/h je kazen 500 evrov 7 kazenskih točk, za vožnjo s hitrostjo več kot 30 km/h od dovoljene je kazen 1200 evrov in odvzem vozniškega dovoljenja.

Vlada bo načrt za okrevanje potrjevala v začetku 2021

Vlada se je danes seznanila z aktivnostmi pri pripravi nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, ki bo podlaga za črpanje 5,2 milijarde evrov, predvidenih za Slovenijo v skladu za okrevanje EU po koronski krizi. Načrt bo potrjevala po sprejemu evropske uredbe o vzpostavitvi mehanizma za okrevanje in odpornost. Ta je predviden februarja 2021.

Večina ukrepov za pomoč gospodarstvu podaljšanih do konca marca

Vlada je za tri mesece s sklepom podaljšala nekatere oblike pomoči podjetjem pri blažitvi posledic epidemije covida-19, pa tudi samozaposlenim, družbenikom, kmetom in zaposlenim. Ukrepi, ki bi se sicer iztekli s koncem letošnjega leta, naj bi veljali do konca marca 2021. Gospodarsko ministrstvo je sicer predvidelo podaljšanje za pol leta. Eden od ukrepov, ki se podaljšujejo, je mesečni temeljni dohodek v višini 1100 evrov za samozaposlene osebe, ki se v epidemiji covida-19 soočajo s težavami pri poslovanju. Uvedel ga je peti protikoronski zakon. Dejavnost morajo opravljati najmanj od letošnjega 1. septembra, pogoj pa je padec prihodkov v letu 2020 za 20 odstotkov glede na lani. Podobna pomoč velja tudi za kmete in družbenike, sedmi protikoronski zakon, ki ga bo DZ potrjeval prihodnji teden, pa bo mesečni temeljni dohodek ponudil tudi verskim uslužbencem. Izvajalec ukrepa je Finančna uprava RS (Furs).

Poleg mesečnega temeljnega dohodka Furs samozaposlenim, družbenikom in kmetom na podlagi petega protikoronskega zakona izplačuje tudi delno povračilo izpada prihodkov zaradi odrejene karantene ali obveznosti varstva otrok. Vrednost tega ukrepa je od 250 do največ 750 evrov mesečno, vendar se izključuje z ukrepom mesečnega temeljnega dohodka. Tudi ta ukrep vlada podaljšuje do konca marca.

Do takrat bo veljalo tudi še subvencioniranje nadomestil plač za delavce, ki zaradi odrejene karantene ne morejo prihajati na delo oz. ostanejo doma zaradi višje sile, za katero se štejejo varstvo otrok, ustavitev javnega prevoza in zaprtje mej. Izplačana nadomestila plač za te delavce delodajalcem v imenu države povrne zavod za zaposlovanje. Vlada je za tri mesece podaljšala tudi ukrep delnega povračila nekritih fiksnih stroškov, ki ga imajo trenutno za oktober, november in december na voljo pravne in fizične osebe z vsaj enim zaposlenim, ki so bile registrirane najpozneje do 1. septembra, pa tudi samozaposleni ter družbeniki ali delničarji gospodarske družbe oziroma ustanovitelji zadruge ali zavoda, ki so poslovodne osebe.

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19.