Slavnostna priznanja vodstva zveze teniških igralcev (ATP) letos niso bila manj slavnostna zgolj zato, ker v času koronakrize ni bilo svečanega dogodka. Dodatno jih je začinil prvi igralec sveta Novak Đoković. Srb je prejel nagrado za številko ena svetovnega tenisa ob koncu leta, kar mu je v uspešni karieri uspelo že šestkrat. Đoković je skoraj sočasno prek družbenega omrežja sporočil, da je umaknil kandidaturo v svetu igralcev ATP. Izpostavil je, da izvolitev preprečuje novo pravilo, ki namiguje na navzkrižje interesov z njegovim sindikatom teniških igralcev PTPA, ki sta ga ustanovila letos z Vaskom Pospisilom.

»Ne želim si konfliktov z združenjem ATP, hkrati pa sem zelo aktiven v novem združenju PTPA. Številnim igralcem sem obljubil, da si bom zanje prizadeval, da jih bo lahko več živelo od tenisa, predvsem pa, da bodo del združenja, ki jim bo stalo ob strani,« je pojasnil Novak Đoković. Pri dobrih 33 letih je Beograjčan najstarejši teniški igralec, ki bo ob koncu leta številka ena svetovnega tenisa.

Že osemnajstič so igralci združenja ATP za najbolj priljubljenega igralca izbrali Rogerja Federerja. Švicar je skupno osvojil že 39 nagrad ATP, ki simbolizirajo njegovo starost. Najboljšo dvojico leta sestavljata Mate Pavić in Bruno Soares. Tako 27-letni Hrvat kot 38-letni Brazilec sta se v preteklosti že veselila prestižne lovorike; Pavić predlani z Oliverjem Marachom, Soares pa leta 2016 z Jamiejem Murrayem. Vasek Pospisil je prejel nagrado za najboljšo vrnitev na teniška igrišča. Kanadčan je po operaciji hernije izpadel iz elitne svetovne stoterice, v koronakrizi se je prvič po letu 2014 uvrstil v finale turnirja ATP, na svetovni lestvici pa se je prebil na 61. mesto.

Andrej Rubljev je prejel nagrado za igralca, ki je najbolj napredoval. Triindvajsetletni Rus je letos osvojil kar pet turnirjev ATP in se zasidral v elitni osmerici svetovnih igralcev. Novinec leta je postal Carlos Alcaraz. Španec je letošnje koledarsko leta začel kot 491. igralec sveta, konec leta pa bo na svetovni lestvici dočakal kot 141. Hkrati je edini 17-letnik, ki je uvrščen med najboljšimi dvestotimi igralci na svetu. Izmed številnih nagrad izpostavimo še naziv najboljšega trenerja. Prejel ga je nekdanji igralec Fernando Vicente. Španec je tvorec uspehov Andreja Rubljeva.