Oktobra letos se je končala sodna preiskava tragičnega dogodka, ki se je primeril 15. marca 2015 malo pred 20. uro v dnevni sobi družinske hiše Vebrovih v Pernovem pri Žalcu, ko je zaradi strela iz polavtomatske puške umrla takrat 23-letna Sara Veber, njen takratni fant Sebastien Abramov (takrat še Colarič) pa je vztrajal, da se mu je puška, ki naj bi bila pokvarjena, sprožila po nesreči, medtem ko naj bi jo čistil.

A namesto da bi vsaj poskušal pomagati dekletu, se je, še preden so prispeli policisti in kriminalisti, lotil pospravljanja puške v torbo. Hčerki edinki sta tako prva poskušala pomagati starša Nada in Rudi Veber, ki sta bila v spodnjih prostorih hiše in nista bila priča dogodku, a žal je bila zanjo vsakršna pomoč prepozna.

Nesreča ali naklepno dejanje?

Še vsaj dve leti po dogodku sta bila tudi starša prepričana, da je šlo za nesrečni slučaj, kar je oteževalo delo tudi kriminalistom, ki so nekaj časa tavali v temi. Očitno pa z njima nikoli niso delili mnenja, da je šlo za nesrečni slučaj. In ko se je že zdelo, da bodo osumljenega ovadili zgolj zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti, se je zgodil preobrat. Abramov se je zapletel še v druge sumljive posle. Septembra je bil nepravnomočno obsojen na tri leta zapora zaradi poskusa zavarovalniške goljufije, avgusta pa zaradi goljufije Sarine mame Nade Veber, ki je zanj najela kredit, ki ji ga ni vrnil. Kriminalisti so ga aprila lani ovadili zaradi umora. Stekla je sodna preiskava, ki so jo morali na zahtevo tožilstva večkrat dopolniti. Nazadnje oktobra letos, ko so s sodišča sporočili, da je preiskava po soočenju izvedencev medicinske in balistične stroke zaključena.

Kljub temu smo morali na tožilsko odločitev čakati več kot mesec dni, v začetku tega tedna pa je bila na sodišče le vložena obtožnica. Neuradno je Abramov obdolžen umora, za kar mu grozi do 30 let zapora.