Osnutek težko pričakovanega revizijskega poročilo o nabavi zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov po besedah predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela trenutno tiči v kabinetu njegovega prvega namestnika Jorga Kristijana Petroviča in čaka na njegov podpis. Petrovič po besedah Vesela doslej k osnutku poročila ni podal ne soglasja ne nesoglasja, Vesel pa je včeraj javno izrazil pričakovanje, da bo Petrovič to vendarle storil v tednu dni. Revizijski proces se namreč brez njegovega podpisa ne more nadaljevati; šele ko bi prvi namestnik podal soglasje, lahko računsko sodišče izda osnutek poročila in z ugotovitvami seznani revidirance, ki imajo nato možnost, da podajo svoje pripombe.

Čemu zavlačevanje?

Na vprašanje, kje vidi razlog, da njegov namestnik zadržuje poročilo, in ali to povezuje s političnimi pritiski, je Vesel odgovoril, da so na računskem sodišču vajeni različnih oblik pritiskov, a da so nanje odporni. Je pa kljub temu spregovoril o tem, da so zadnje čase deležni številnih pritiskov, na primer preko e-pošte ali SMS-sporočil in javnih pozivov, naj jim nekdo sledi.

Zakaj blokira izdajo osnutka poročila, smo vprašali tudi Jorga Kristijana Petroviča, a do zaključka redakcije na naša vprašanja ni odgovoril. Po naših informacijah je ravnanje Petroviča dvignilo veliko prahu znotraj računskega sodišča, zato naj bi imeli v minulih dneh kar nekaj sestankov na to temo.

Prejeli klic premierja Janše

Vesel je včeraj potrdil tudi namige o tem, da so v kabinetu računskega sodišča prejeli klic premierja Janeza Janše z željo po razgovoru, do katerega pa po besedah Vesela zaradi prevelike obremenjenosti v tem času ni prišlo. »To, da se predsednik računskega sodišča sestane s predsednikom vlade, ni sicer nič nenavadnega in ne bi se zgodilo prvič. Z drugimi predsedniki vlade se je kar pogosto dogajalo. To je tudi razumno, saj računsko sodišče daje pripombe in priporočila za spremembe številnih zakonov,« je povedal Vesel. Nekoliko drugačno verzijo so predstavili v kabinetu predsednika vlade, kjer so za medije pojasnili, da se Janša v kontekstu opravljanja funkcije srečuje s predstavniki različnih institucij (varuhom človekovih pravic, guvernerjem), zato so v tem smislu na uradno srečanje povabili tudi Tomaža Vesela, »ki pa je preko svojega kabineta odgovoril, da bi se raje sestal neformalno, zato do srečanja ni prišlo«.

Težave pri pridobivanju dokumentacije

Računsko sodišče je v postopku revizije nabave zaščitne opreme pod drobnogled vzelo delovanje vlade, zavoda za blagovne rezerve, ministrstva za obrambo, ministrstva za gospodarstvo in ministrstva za zdravje. Same vsebine osnutka revizijskega poročila Vesel ni hotel komentirati, saj da je vsebina do izdaje končnega poročila zaupna. Tako tudi ni odgovoril na vprašanje, kako obremenjujoče so ugotovitve računskega sodišča za revidirance. Je pa povedal, da je poročilo obsežno, da bo izšlo na vsaj 200 straneh in da ne zajema le spomladanskega obdobja, pač pa celotno obdobje do izdaje osnutka.

Povedal je tudi, da so imeli na računskem sodišču kar nekaj težav s pridobivanjem dokumentacije. »Imeli smo izrazito velike probleme pri pridobivanju dokumentacije, predvsem s strani ministrstva za gospodarstvo ter tudi nekaterih drugih subjektov, kajti zelo težko je bilo razložiti vloge posameznih subjektov, zlasti v spomladanskem obdobju,« je dejal Vesel. Očitki o tem, da na ministrstvu za gospodarstvo zavlačujejo z zagotavljanjem dokumentacije, so se sicer pojavljali že pred meseci, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je takšne navedbe računskega sodišča zanikal.