39-letni Domen Lazar z Dolenjske se je v petek sam odpravil na Grintovec. Bil je slabim razmeram ustrezno opremljen, s seboj je imel cepin in dereze. Okoli desete ure dopoldan se je še zadnjič javil prijatelju, zatem je za njim izginila vsaka sled. Telefon je zvonil v prazno tudi, ko so ga začeli klicati najprej gorski reševalci iz Kamnika, nato še njihovi kolegi iz Kranja. Več reševalnih akcij so morali zaradi izjemno slabih vremenskih razmer, snega in močnega vetra prekiniti, danes pa je ekipi policije in kranjskih gorskih reševalcev vendarle uspelo najti pokojnika.

Njegovo truplo so našli s helikopterjem

Za nepogrešljivega pri takih akcijah se je znova izkazal policijski helikopter, s katerim si prejšnje dni zaradi megle in vetra niso mogli pomagati. »Pregledali so neprehodno in zelo strmo območje Grdega grabna na Grintovcu. Planinčevo truplo so pri pregledu terena dopoldan na višini 1600 metrov našli s policijskim helikopterjem. Tudi danes je akcijo zelo ovirala megla. Na kraju, kjer je bil najden pokojni, je bil zaledenel sneg,« so sporočili iz PU Kranj. Pojasnili so, da je šlo najverjetneje za nesrečo.

V hribe v lepšem vremenu

Pisali smo že, kako nevarne razmere so trenutno v gorah, na kar že nekaj časa opozarjajo tako policisti kot gorski reševalci. »Ne tvegajte, počakajte na bolj ugodne razmere, ker so trenutne daleč od tega,« svetujejo na policiji. Pred dnevi je v pogovoru za Dnevnik o »gneči« ravno na Grintovcu spregovoril Matej Brajnik iz gorske policijske enote PU Kranj: »Neverjetno veliko ljudi je bilo v gorah, kar ni v redu. Med iskanjem planinca smo v soboto srečali vsaj 50 ljudi, vse od vrhunskih alpinistov do ljubiteljev tega športa.« Največji problem so, kakopak, neizkušeni hribolazci, ki ravno zaradi premalo znanja niti ne vedo, v kakšno nevarnost se podajajo.

Tako so v nedeljo iskali pogrešanega planinca: