Prva moška slalomska tekma sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju se je končala presenetljivo. Na najvišja mesta so z izjemnim napadom na progi Gran Risa, ki je moški slalom gostila prvič po letu 2011, prebili Švicar Ramon Zenhäusern (po prvi progi osmi) ter Avstrijca Manuel Feller (13.) in Marco Schwarz (10.). Slovenski izkupiček je bil slab. Edini finalist je bil Štefan Hadalin, ki je na prvi progi dosegel 17. čas, na drugi pa s 14. časom nazadoval na dvajsetega. Kljub temu je trener Klemen Bergant iz tekme izluščil najboljše ter se optimistično zazrl v slalomsko prihodnost, ko se bo od jutri do konca januarja zvrstilo kar sedem preizkušenj.

Napaka Noëla na prvi progi

Prva slalomska proga je pokazala nepredvidljivost uvodne preizkušnje ter potrdila izenačenost, kakršna je bila pred tem opazna na veleslalomih in tekmah hitrih disciplin. Najboljša osmerica se je zvrstila znotraj polovice sekunde. Razočaral je predvsem Clement Noël, prvi favorit uvodnega slaloma. Francoz je storil napako ter se ni uvrstil na drugo progo. Žan Kranjec je storil napako na prvi progi, potem ko je imel do odstopa enajsti vmesni čas, Aljaž Dvornik pa se ni uvrstil na drugo progo.

Na drugi progi so bili zaostanki še manjši. Prva petnajsterica se je zvrstila znotraj ene sekunde, Štefan Hadalin kot 20. je za zmagovalcem zaostal sekundo in 18 stotink. Dolgo časa je bil v vodstvu Kristoffer Jakobsen, 29. po prvi progi, ki je z daleč najhitrejšim časom druge proge napredoval za 17 mest. Poleg Fellerja je na drugi progi dvomestno izboljšal uvrstitev še Švicar Loic Meillard, ki je s 23. mesta napredoval na 13. Lanski zmagovalec slalomskega seštevka Henrik Kristoffersen ni navdušil s petim mestom, je bil pa precej srečnejši Alex Vinatzer. Italijan je presenetljivo vodil po prvi progi, s četrtim mestom pa dosegel svoj drugi največji uspeh, potem ko je bil v minuli sezoni tretji v Zagrebu. Neverjeten je podatek, da se je znotraj enega odstotka časa zmagovalca uvrstilo kar najboljših 25 alpskih smučarjev.

Zmaga je za Švicarja ekstra

»Nisem razmišljal o zmagi. Bolj sem si želel dobrega nastopa na začetku sezone. Zadovoljen bi bil s četrtim, petim mestom, navdušen z uvrstitvijo med najboljšo trojico. Zmaga pa je ekstra,« se je veselil uspeha švicarski orjak Ramon Zenhäusern. Avstrijci so razplet slaloma pospremili z nasmeškom. »Toliko težkih trenutkov, kot sem doživel v zadnjih mesecih, ne znam opisati. Počutim se, kot bi se znova rodil,« je s solzami v očeh dejal Manuel Feller, ki se je petič v karieri uvrstil na zmagovalni oder, a prve zmage še ni dočakal. »Tekma je bila brutalna. Razmere so bile težke, poleg tega je bila to prva tekma sezone, ko ima vsak tekmovalec več pomislekov kot samozavesti,« pa je tekmo ocenil Marco Schwarz.

»Občutki so mešani, v obeh vožnjah je bilo kaj dobrega in tudi kaj slabšega. Bila je precej zahtevna tekma. Za prvo tekmo bom sprejel ta rezultat in skušal na njem graditi za prihodnje tekme,« je svoj nastop ocenil Štefan Hadalin. »Nazadnje smo v slalomu tekmovali v začetku februarja. Nismo vedeli, kje smo v primerjavi s konkurenco. Na prvi progi smo se lahko prepričali, da smo kar konkurenčni, predvsem Žan je super dobro smučal do odstopa. To je bila ena njegovih boljših slalomskih voženj doslej. Štefan je imel nekatere odseke zelo dobre, nekaj pa zelo slabih in na koncu je uvrstitev takšna, kakršna je. Prepričali smo se, da smo zraven, da ne zaostajamo preveč. Tako jutri v Madonni di Campiglio kot januarja, za katerega vemo, da je slalomski mesec, smo lahko konkurenčni najboljšim na svetu,« je optimističen glavni slovenski trener Klemen Bergant.