Predsednik republike Borut Pahor je v izjavi za medije po srečanju poudaril, da je »sodelovanje edina pot, da krizo hitreje in uspešneje rešimo v prid vseh«. Če kdo meni, da lahko postavi alternativo, mu po besedah predsednika republike tega ne sme nihče braniti. Če se bo to zgodilo, bo odgovornost prevzela alternativa, če je ne bo, pa se je prav s tem dejstvom treba soočiti in pogledati, ali bi bilo vendarle mogoče doseči dogovor o sodelovanju, da bi vlada uspešno dokončala spopadanje z epidemijo s cepljenjem.

Predsednik DZ in poslanec SMC Igor Zorčič je ob tem dejal, da močno dvomi o tem, da bi določeni poslanci SMC prestopili v drugo koalicijo. »Vsi si želimo in promoviramo stabilnost v političnem prostoru. Verjamem, da ta miselnost prevladuje tudi med poslanci DZ, da bo vsak znal ugotoviti, kaj pomeni korak k večji stabilnosti in kaj je avantura,« je povedal.

Vlaganje nezaupnice je pravica tistih, ki mislijo, da so lahko alternativa

Premier Janša je povedal, da sta stranki SMC in DeSUS s pripravljenostjo sestave mešane koalicije, v kateri stranke različno gledajo na preteklost, a so po Janševem mnenju pripravljene sodelovati za sedanjost in prihodnost, preprečili tisto, »kar želijo danes nekateri vzpostaviti«. Gre za nek čas velikega tveganja, v katerem »bomo vsi skupaj plačali visoko ceno«, je še povedal premier.

Dodal je še, da vlaganje nezaupnice ni naloga vlade. To je pravica tistega, ki misli, da lahko v tej sestavi DZ ponudi boljšo alternativo, je Janša odgovoril na vprašanje o morebitni vezavi zaupnice na imenovanje ministra za zdravje ali na sprejem sedmega protikoronskega paketa. »Če bi boljša alternativa obstajala, potem verjetno ne bi bila puška v koruzi,« je pripomnil.

Predsednik DS Alojz Kovšca je današnji posvet označil za iskrenega, pospremljen pa je bil tudi z zaskrbljenostjo zaradi novih okoliščin glede epidemije in odločnostjo, da jo s skupnimi močni premagamo.