Slovenska reprezentanca je pod vodstvom novega glavnega trenerja Roberta Hrgote v Engelbergu presegla pričakovanja in lahko z večjim optimizmom zre proti nadaljevanju sezone – začenši s prihajajočo novoletno turnejo. Dvig forme je v Švici uspel Anžetu Lanišku, ki je s tretjim mestom na sobotni tekmi še tretjič v karieri stopil na zmagovalni oder, dosežek pa skoraj ponovil še včeraj.

Lanišek iz Engelberga z dobrimi občutki

»Končno mi je odleglo. Sestavil sem en zelo dober in en soliden skok. Stopničke so obliž na vse rane. Super,« se je po izidu sezone v soboto smejalo Anžetu Lanišku, ki se je z zmagovalnim odrom spogledoval že v Visli in Kuusamu, vendar vselej podlegel pritisku vrhunskega rezultata. Da tokrat ni šlo zgolj za preblisk, je najboljši slovenski skakalec letošnje zime dokazal včeraj. V zahtevnih razmerah in z bolečinami v hrbtu je po prvi seriji zasedal šesto mesto, v drugi pa napredoval na četrto in v igri desetink za le 0,6 točke zgrešil druge zaporedne stopničke. »Še en vrhunski rezultat. Žal sem za las zgrešil stopničke, a nič zato. Tak je šport, igra desetink. Naslednjič se bom potrudil, da bom boljši. Engelberg zapuščam z zelo dobrim občutkom, tako da se že veselim novih preizkušenj,« je dejal 24-letni Domžalčan.

Močan veter v hrbet, ki je pihal vso tekmo, je načrte pokvaril številnim tekmovalcem, a hkrati poskrbel tudi za nemalo presenečenj. S šestim mestom je najboljšo uvrstitev v karieri dosegel Kanadčan Mackenzie Boyd-Clowes, prvih točk v sezoni pa so se med drugimi razveselili njegov rojak Matthew Soukup (30.), Čeha Čestimir Kožišek (29.) in Viktor Polašek ter Finec Niko Kytosaho (18.).

Cene Prevc odličen, prebuja se tudi brat Domen

Med osmoljenci vetrne loterije sta bila včeraj tudi Peter Prevc in Tilen Bartol, ki sta ostala brez nastopa v finalu, a zato solidna skoka prikazala dan pred tem, ko sta zasedla 14. in 21. mesto. Od sedmerice Slovencev, ki so skakali v Švici, je ekipni uspeh na prvi tekmi z osmim mestom dopolnil Bor Pavlovčič, prijetno pa sta z 10. in 17. mestom na drugi tekmi presenetila Cene in Domen Prevc.

»Za nami je znova vrhunski dan. Čestitke Anžetu za odlično četrto mesto z manjšimi spodrsljaji. Kljub bolečinam v hrbtu je bil znova visoko, kar pomeni, da je v zelo dobri formi. Cene je bil odličen deseti in je dobro pripravljen, malo pa se je prebudil tudi Domen. Vemo, da je sposoben še veliko več, a je to vzpodbudno za naprej. Škoda Bora, v soboto je bil odličen, tokrat pa se mu ni izšlo. Fantje so dobro pripravljeni, zato se lahko mirno veselim novoletne turneje,« je nastope slovenskih tekmovalcev komentiral Robert Hrgota, ki je po prihodu na položaj glavnega trenerja v reprezentanco vnesel svež veter in nekaj več sproščenosti.

Granerud ostal brez besed

Na novoletno turnejo se najbolj samozavestno podaja Halvor Egner Granerud, ki je v Engelbergu na obeh tekmah ugnal vso konkurenco, obenem pa poskrbel tudi za prvovrsten dosežek in postal prvi Norvežan s petimi zaporednimi zmagami. »Skačem tako konstantno, da sem brez besed. Zelo sem zadovoljen. Tudi ko nimam najboljših skokov, so rezultati vseeno tu. Občutek je neverjeten. Bomo videli, kako bo na novoletni turneji, ampak zagotovo se bom potrudil,« je dejal Halvor Egner Granerud.

Štiriindvajsetletnik, za katerega se zdi, da v tem trenutku ne more napraviti slabega skoka, bo sicer imel hudo konkurenco v včeraj drugouvrščenem Nemcu Markusu Eisenbichler, ki je že napovedal lov na zlatega orla, kot tudi v njegovem rojaku Karlu Geigerju. Svetovnega prvaka iz Planice tokrat ni bilo v Švici, saj je bil tik pred odhodom v Engelberg pozitiven na novi koronavirus, a po pisanju nemških medijev nima simptomov covida-19 in je v karanteni.