Severjeve nagrade že 50 let podeljuje Sklad Staneta Severja, in sicer za najboljše igralske stvaritve iz zadnjih dveh gledaliških sezon. Strokovna žirija, ki ji je predsedovala Silva Čušin, članice pa so bile še Nataša Barbara Gračner, Diana Koloini, Tea Rogelj in Zala Dobovšek, je Severjevo nagrado podelila članici MGL Jette Ostan Vejrup in članu SNG Maribor Vladimirju Vlaškaliću.

Specifična drža

K nagradi so pripisali, da je Jette Ostan Vejrup v štirih predstavah v zadnjih dveh letih odigrala izrazito raznolike vloge (znanstveni kabaret 2020, Klitajmestra v Nesrečnem rodu, Gospa Imelde v predstavi Taka sem kot vi, rada imam jabolka, različni liki v omnibusu Sedem dni). »Odlikujejo jo popolna navzočnost, samorefleksija in specifična, samosvoja performativna drža. Vlogam vnaša polnokrvnost, izhajajočo iz trdnega igralskega razmisleka in samospraševanja,« ugotavlja žirija.

Član igralskega ansambla SNG Drama Maribor Vladimir Vlaškalić si je nagrado prislužil z nizom odličnih vlog, med katerimi so John Halle v drami Lov na čarovnice Arthurja Millerja, Andraž v poetični drami Grmače Daneta Zajca in Arnolf v Molierovi komediji Šole za žene. Žirija je zapisala, da te tri karakterno različne vloge »pričajo o širini njegove igralske umetnosti« ter da kot igralec »gledalca pretrese z neverjetno neobrzdano energijo. Silovit je tudi v tišinah in obvladani umirjenosti.«

Študenti in amaterji

Tradicija veleva, da sklad podeli še dve nagradi. Ena je namenjena za izstopajočo stvaritev študenta dramske igre, tokrat sta si jo prislužila Gaja Filač (za vlogo Punce v Koltesovi igri Roberto Zucco) in Klemen Kovačič (za naslovni lik v produkciji H genotipu Hamleta po motivih Koltesove drame in Shakespearovega Hamleta v režiji Dragana Živadinova).

Strokovna žirija pa vsakič vrednoti tudi igralske stvaritve v amaterskih gledališčih pri nas. Članice so tokrat nagrado prisodile ljubiteljskemu igralcu Bojanu Vistru, članu Šentjakobskega gledališča Ljubljana. im