Sedemnajst sezon košarkarji Partizana že nastopajo v ligi ABA, a so slabše kot v soboto v Novem mestu igrali le enkrat. Vsaj če gledamo po napadalnem učinku. Leta 2004 so gostovali v Laškem in dosegli vsega 49 točk ter klonili z 31 točkami razlike. Tokrat so jih proti Krki dosegli 50, poraženi pa so bili z 19 točkami razlike. »Česa drugega kot to, da me je sram, ne morem reči,« je po debaklu dejal trener gostov Saša Filipovski, ki je na klop Partizana sedel 5. novembra. Za izjemno zmago Krke so zaslužni prav vsi igralci, ki so stopili na parket, saj so vsi dobro opravili svoj posel, ter trenerski štab z Vladimirjem Anzulovićem na čelu, ki je do potankosti proučil igro nasprotnika. Zmaga Novomeščanov je bila pomembna tudi za drugega slovenskega predstavnika Cedevito Olimpijo, ki včeraj proti Crveni zvezdi ni igrala, saj se je v tabor edinega evroligaškega predstavnika v ligi ABA prikradel koronavirus. Partizan, tekmec Ljubljančanov za mesto v polfinalu, ima namreč zdaj že kar šest porazov.

Filipovski: Ali se bomo dvignili ali potonili

Že sam uvod v obračun v Novem mestu je dal slutiti, da se Partizanu ne obeta nič dobrega. Američan v Krkinem moštvu Rod Camphor, ki je bil s košem pred sireno zaslužen za zmago v 10. krogu proti Splitu pred dobrim tednom, je namreč zadel prve štiri poskuse za tri točke in hitro popeljal soigralce do višje prednosti, ki je niso izpustili iz rok do konca. Pri tem jim je pomagal tudi nasprotnik, ki je metal mizerno za tri točke. Od 24 poskusov je zadel le dvakrat. Na splošno so gostje celoten obračun dajali vtis, kot da v moštvu nekaj ni v redu. Igralci na klopi so bili poklapani in niso spodbujali soigralcev na parketu, ki so bili zmedeni in brez prave energije. To je bilo jasno tudi Filipovskemu, ki je večkrat udaril po reklamnih panojih ob igrišču, a je tudi sam vedel, da ob tako slabi dnevni formi ne more veliko postoriti.

»Krivec za ta poraz sem jaz,« je Sašo Filipovski krivdo prevzel nase in dodal, da je on tisti, ki pripravi igralce na tekmo. Nato je nadaljeval: »Zdaj obstajata samo dve poti – ali bomo potonili ali pa se dvignili. Jasno je, da od igre 5 na 0 na treningih, potovanj in filozofiranja ni napredka. Za nami so številna potovanja, med katerimi smo malo trenirali in poskušali ohraniti čim več energije, pred nami pa je nekaj dni miru, ki jih moramo izkoristiti za dobre treninge. Osebno najbolj verjamem v delo in ne v besede,« se je razgovoril Filipovski, ki se zaveda, da vodstvo Partizana takšnih predstav ne bo dolgo trpelo.

Anzulović: Postavljamo nov sistem

Težave Partizana pa, jasno, ne zanimajo trenerja Krke Vladimirja Anzulovića, ki je s pomočnikoma Daliborjem Damjanovićem in Maticem Šiško pripravil odličen načrt za nasprotnika. Anzulović je ves čas usmerjal svoje igralce na parketu in nemudoma, ko so košarkarji Partizana pokazali, katero akcijo igrajo v napadu, vedel, kaj sledi. Njegov sistem dela prihaja vse bolj do izraza, tudi zato, ker ima na parketu podaljšano roko Roka Stipčevića. Štiriintridesetletni v Mariboru rojeni hrvaški košarkar je v Novo mesto prišel po tem, ko Američan Jairus Lyles zaradi situacije s koronavirusom ni želel pripotovati v Slovenijo, kar se je izkazalo za srečo v nesreči. Stipčević je namreč ključen igralec dolenjskega moštva in eden najzaslužnejših za to, da je Krka trenutno v jadranskem tekmovanju v nizu štirih zaporednih zmag (Borac, Primorska, Split, Partizan).

»Ritem je nor, saj smo v 13 dneh odigrali šesto tekmo. Z močmi smo na robu, a verjamem, da je podobno pri vseh drugih ekipah. Ta zmaga ima zato še toliko večji pomen. Naš cilj je, da s čim manj pretresi obstanemo v ligi ABA, kar nam zaenkrat uspeva. Vsake tekme nismo sposobni odigrati na tej ravni, ampak pomembno je, da postavljamo nov sistem. Daleč je še od tega, da bi ga osvojili, a smo na dobri poti,« je bil zadovoljen Vladimir Anzulović.

Liga ABA, 11. krog: Mornar – FMP 84:74 (20:22, 41:40, 63:63, Pullen 29; Nenadić 18), Mega – Budućnost 78:72 (27:18, 46:28, 60:49, Petrušev 23; Ejim 22), Cibona – Igokea 80:88 (23:22, 35:49, 60:79, Bundović 23; Pot 16), Primorska – Split 0:20, C. zvezda – Olimpija prestavljeno na še nedoločen termin, danes ob 18. uri: Zadar – Borac.