Slovenskemu biatloncu Jakovu Faku so trije zgrešeni streli v stoječem položaju na sobotni zasledovalni preizkušnji in nedeljskem skupinskem startu vzeli sanje o uvrstitvi na zmagovalni oder v Hochfilznu. Fak se je na tem avstrijskem prizorišču tekem svetovnega pokala doslej petkrat zavihtel na stopničke, tokrat pa se mu je roka zatresla v odločilnih trenutkih. Fak je bil v soboto deseti, dan kasneje pa šestnajsti. Skupno je deseti.

Je pa Jakov Fak še naprej briljanten v streljanju v ležečem položaju in tudi v Hochfilznu je ob koncu tedna v tej kategoriji v skladu z letošnjo zimo pokril vse tarče. Potem ko je zgrešil en strel stoje, je bil tudi na progi počasnejši od konkurence in vrhunska uvrstitev je splavala po vodi. »Sobotna tekma je bila izredno težka, nenehno sem se boril. Od začetka sem poskušal teči tako hitro kot drugi, a enostavno nisem imel hitrosti, nisem mogel delati takšne frekvence gibov, kot so jih vsi tekmeci pred mano. Bilo je težko, predvsem sem razočaran nad zadnjim krogom, saj sem bil brez moči in tako z Edrom in Fillonom Mailletom nisem mogel priti skupaj do cilja. Pri streljanju je bila ena napaka, vsaka je sicer preveč, a ni tako strašno, vesel sem, da sem na koncu v zadnji seriji strelov zadel vse tarče. Ohranil sem položaj okrog desetega mesta, a še vedno manjka nekaj iskre, da bi lahko dosegel boljši rezultat,« je Jakov Fak razložil po sobotnem zasledovanju, ki ga je dobil Norvežan Sturla Holm Laegreid. Zanj je bila to že tretja zmaga sezone – prav vsako je dosegel v različnih disciplinah. Laegreid je vodil od starta do cilja, Rok Tršan in Klemen Bauer pa nista bila v ospredju.

Na nedeljski tekmi s skupinskim startom – prvim v letošnji sezoni – je slavo pobral Nemec Arnd Peiffer, ki je edini izmed najboljše deseterice pokril vseh dvajset tarč. Izkušeni Peiffer je v zadnjih metrih ugnal Martina Ponsiluomo, tretje mesto pa je na koncu osvojil Norvežan Tarjei Boe. Faku se je zalomilo v tretji in četrti seriji, ko je moral dvakrat v kazenski krog. »Zgrešil sem dva strela, oba zadnja v stoječem položaju. Na progi sem se trudil, kolikor je šlo. V zadnjem krogu je bilo bolje kot v soboto, tudi material je bil boljši. Za kaj več bi moral zadeti še več strelov. 18 od 20 tarč je bilo pokritih, a za višji rezultat bi bilo potrebno še več,« je realno ocenil Fak.

S tekmami v Hochfilznu na avstrijskem Tirolskem so biatlonci sklenili uvodno tretjino sezone. Jakov Fak ohranja zelo solidno formo in je vselej blizu najboljšim. Ko bo imel mirnejšo roko in bo hitrejši tudi v teku, se lahko nadeja preboja na težko pričakovani zmagovalni oder.