»Na vrhu Grintovca je v soboto pihal veter s hitrostjo 80 kilometrov na uro. Na višini kakšnih 1400 metrov se začnejo oblaki, zaradi megle smo videli največ 20 metrov pred seboj,« razmere med iskalno-reševalno akcijo za pogrešanim planincem opiše Matej Brajnik iz gorske policijske enote PU Kranj. Temperatura je nekaj pod ničlo, a daje zaradi vetra občutek, kot bi bilo minus deset. Nekje na pol poti do vrha hriba se spremeni struktura snega – nižje je mehak, čisto južen, naprej trd, poledenel. »Oboje je težava, saj se eden vdira, po drugem pa drsi,« razlaga gorski reševalec. 39-letni Domen Lazar, dokaj izkušen hribolazec, se je v petek okoli desetih dopoldne nazadnje pogovarjal s prijateljem. Bil je na poti od Zoisove koče na Kokrškem sedlu proti Grintovcu, zatem se na klice ni več odzival, pa pravi Srečo Podbevšek, predsednik društva GRS Kamnik, katerega člani so pogrešanega iskali že v petek od sedme ure zvečer do polnoči. Avto planinca so našli v Kamniški Bistrici, po podatkih policije je bil Lazar opremljen z derezami in cepinom.

Prek njegovega telefona in baznih postaj jim je uspelo približno določiti, kje se je gibal. »Zelo verjetno je, da se je nesreča zgodila na zahodni strani hriba,« ocenjuje Podbevšek, kolega Brajnik iz Kranja se strinja. »Po sklepanju, predvidevanjih in izkušnjah iz preteklih nesreč smo določili območje, a je relativno veliko in izredno težko dostopno,« je pojasnil situacijo v nedeljo, ko je šlo nekaj njegovih sodelavcev znova na teren, čakali so tudi na pomoč dronov. Zaradi plazov in težke dostopnosti se območju peš ne morejo približati, helikopterja pa prav tako zaradi slabih razmer ne morejo poslati v zrak. Zato čakajo na boljše razmere, a glede na vremenske napovedi za prihodnje dni teh še lep čas ne bo.

V takem nikar v hribe

Primerna oprema je za v hribe vedno potrebna, v teh dneh pa nujna, saj po zaledenelih delih ne gre hoditi brez derez. A kljub številnim opozorilom policije in gorskih reševalcev ravno zaradi neprimernih razmer in nevarnosti plazov hribi konec tedna vendarle niso bili prazni. »Neverjetno veliko ljudi je bilo v gorah, kar ni v redu. Med iskanjem planinca smo v soboto srečali vsaj 50 ljudi, vse od vrhunskih alpinistov do ljubiteljev tega športa,« pove Brajnik. Kako izkušen je planinec, se da oceniti glede na to, kako uporablja opremo. »Te številke nas skrbijo, saj zagotovo vsi, ki so bili tam, niso tako izkušeni, da bi bili taki podvigi zanje primerni,« se huduje Podbevšek. Vreme se hitro spreminja, oblačno je in megleno, in to tako, da so se še kamniški reševalci med seboj težko sporazumevali. Zato si predsednik kamniškega društva ne predstavlja, kako je z nekom brez tolikšnega znanja. A tudi dereze ne pomagajo vedno. »Sneg se prijema nanje, zato lahko nekomu, ki ne zna hoditi po taki površini, kaj hitro zdrsne,« še opozarja. Zato hojo v hribe odsvetuje tudi v prihodnjih dneh, saj vremenska napoved ni lepa: »V hribih je preveč ljudi, in to na poteh, ki jih ne obvladajo. Neizkušeni pa najtežje ocenijo, v kako nevarno situacijo se podajajo.« Verjetnost nesreče je v takih okoliščinah izredno velika, opozarjajo tudi na policiji, kjer ljudem svetujejo, naj se odločajo razumno in v slabih razmerah ne silijo v gore.

Možnosti, da nekdo v takšnih razmerah preživi nekaj dni, so, a zelo slabe, ocenjuje Brajnik. Vse je namreč odvisno od morebitnih poškodb in fizične pripravljenosti posameznika. »Toda zdrsov na tem območju doslej ni nihče preživel,« ni optimističen. Dodatna težava je, ker gorski reševalci ne vedo, kaj se je s pogrešanim Domnom Lazarjem zgodilo – ali je res zdrsnil ali je na tem območju samo izgubil telefon, on pa je kje drugje. V preteklosti so po kakšnih podobnih nesrečah koga našli tudi skoraj povsem v dolini. Kljub vsem okoliščinam gorski reševalci ne izgubljajo upanja in bodo storili vse, da pogrešanega čim prej najdejo.