Hospitaliziranih je bilo 1199 ljudi, kar je 13 manj kot dan prej, na intenzivni negi pa sta bila 202 bolnika oz. pet manj. Iz bolnišnice so jih odpustili 93.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 126 stanovalcev in 50 zaposlenih. Na novo okuženih pa je bilo 87 stanovalcev in 32 zaposlenih. Največji porast je imel dom upokojencev Sežana, kjer so potrdili 20 novih okužb s koronavirusom med stanovalci. V posebnih socialno-zdravstvenih zavodih je 280 okuženih uporabnikov, od tega štirje novi, in 183 zaposlenih.

Okužbe po občinah ne razkrivajo novih žarišč. Izstopajo: Celju 32 novih okužb), Črnomelj in Krško (24), Koper (33). Novo mesto (46), Postojna (2), Šentjur (28), Velenje (21), Škofja Loka (20), Zagorje ob Savi (23), Ljubljana (142) in v Maribor (84).

Sproščen režim tudi v Primorsko-notranjski statistični regiji

Spremembe v incidenci omogočajo, da se štirim statističnim regijam, z bolj sproščenim režimom – odprtimi trgovinami z oblačili, obutvijo, športnimi artikli in avto saloni pridruži še še peta – Primorsko-notranjska statistična regija, je na današnji novinarski konferenci o stanju glede bolezni covid-19 dejal vladni govorec Jelko Kacin.

»Podatki so nekoliko bolj spodbudni, a epidemiološka slika še ne odraža sprememb, ki so povezane z zadnjimi sproščanji. Te spremembe se bodo pokazale v naslednjem tednu. Rezultati kažejo, da se število potrjenih primerov glede na prejšnji teden znižuje že sedmi zaporedni dan. Včeraj je bilo okužb kar 317 manj kot v petek 11. decembra,« je poudaril Kacin.

Gibanje po državi na silvestrski večer možno le, če se bodo razmere izboljšale

Vlada je glede na boljše epidemiološke razmere sprejela nekatere nove ukrepe med prihajajočimi božičnimi in morda tudi novoletnimi prazniki. »Razmere v Evropi so slabe. Posledično so številne države že sprejela ostrejše ukrepe. Vlada se je odločila, da nadaljuje s postopnim nadzorovanim sproščanjem posameznih ukrepov. Načrt zdajšnje ureditve velja le za božične praznike, za novoletne pa bo veljal le, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale. Gibanje po državi bo na silvestrski večer možno le, če se bodo razmere še izboljšale,« je dejal Kacin.

Prvi ukrep zadeva prisotnost na delovnem mestu. Vlada od zasebnega sektorja pričakuje, da se bodo delodajalci organizirali in omogočili kolektivni dopust in delo od doma, kjer je to možno. To naj bi veljalo od 24.12. do 10.1. 2021. Organi državne uprave pa bodo od 24.12 do 4.1. 2021 opravlja le nujne dejavnosti.

Naslednji ukrep zadeva odlok o začasni prepovedi prodaje in ponujanja blaga in storitev potrošnikom. Storitvene dejavnosti, kjer se ni moč izogniti vsem tesnim stikov, se bodo od 24. 12 do 4. 1. zaprle, oziroma do vključno 10. januarja, če se situacija ne bi izboljševala. Izjeme so le prodajalne z živili in osebno nego, lekarne, medicinski pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta, dostava, dimnikarstvo, individualne svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga in hrane razen alkohola. Uživanje hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Šole ostajajo zaprte do 4. 1., nato sledi odprtje za prvo triado, če se bo epidemiološka situacija izboljšala. Vrtci delujejo v nespremenjenem režimu do 4. 1., ko sledi odprtje ob predpisanih pogojih. Od 4. 1. se načrtuje testiranje vseh učiteljev s hitrimi testi, da preprečimo vdor epidemije v razrede. Glede športnih dejavnosti, kulturnih in kinematografskih storitev ostaja vse enako.

Brez organiziranih ognjemetov, zbiranja na trgih in javnih površinah

Med prazniki 24. 12. in 25. 12. ter v primeru dobrih epidemioloških razmer tudi za silvestrski večer velja možnost stika z osebami iz največ dveh gospodinjstev, a največ šest oseb, na zasebnih površinah. Otroci do 15 let so iz omejitve izvzeti. Od 24. 12. od 12. ure pa do 25. 12. do 20. ure ter 31. 12. od 12. do 1. januarja do 20. ure za obiske iz prejšnje alineje ne veljajo omejitve gibanja med občinami. V tem času bo dovoljeno oditi na obisk k nekomu, ki ga dolgo niste videli. »To ni praznovanje, to je obisk, vzpostavljanje stikov s tistimi, s katerimi se dolgo niste videli,«, je izpostavil Kacin in dodal, da vlada ob tem poziva vse, da na minimum zmanjšajo stike v dneh pred božičem in v tednu po novem letu. »To je čas, ko naj bi bili v svojem mehurčku, v svojem krogu, ko bi morali stike omejiti, da ne pride do ponovne ekspanzijevirusa in večjega obolevanja. Vsem, ki se bodo družili s člani drugih gospodinjstev svetujemo, da se po obiskih samoizolirate,« je poudaril.

Vse druge omejitve gibanja ostanejo v veljavi, od druženja do prepovedi zbiranja na javnih površinah. Tako ne bo organiziranih ognjemetov, zbiranja na trgih in javnih površinah. To velja za božični večer kot tudi za silvestrovo. »Velja prepoved prodaje pirotehnike in prirejanja ognjemetov. Slovenija se s tem enači z mnogimi državami v Evropi, ki so preprečile zbiranje na Silvestra in božični večer,« je povedal vladni govorec.

Vlada bo v naslednjih dneh sprejela še izvedbene odloke in druge odločitve, ki bodo omogočile izvajanje tega načrta. »Vse, kar je bilo rečeno za božični večer, bo mogoče le pod pogojem, da se epidemiološke razmere ne bodo poslabšale. Če ne bo večjega priliva v bolnišnice in števila okuženih,« je zaključil Kacin.

Vlada v PKP 7 največ pozornosti namenila socialno najšibkejšim

Na novinarski konferenci je nastopil tudi minister za finance Andrej Šircelj in sporočil, da je vlada sprejela protikoronski paket številka sedem (PKP7). Kot je dejal, je vlada največ pozornosti namenila socialnim vprašanjem državljanov in državljank, predvsem najšibkejšim. Tem je namenila solidarnostne dodatke. Na ministrstvu za finance ocenjujejo, da je finančni učinek ukrepov okoli 550 milijonov evrov.

Upokojenci bodo tako deležni posebnega dodatka, kot že pred nekaj meseci spomladi, ko je bil sprejet PKP1. Vsi upokojenci, ki imajo pokojnino do 510 evrov bodo prejeli 300 evrov dodatka, tisti, ki imajo pokojnino od 510,01 evrov do 612 evrov bodo prejeli dodatek 230 evrov in tisti, ki imajo pokojnino od 612,01 evrov i do 714 evrov bodo prejeli 130 evrov. Dodatek bo predvidoma izplačan 31. decembra.

Vsi zaposleni, ki imajo manjšo plačo kot znašata dve minimalni plači, bodo dobili dodatek 200 evrov. »Izplačali ga bodo delodajalci, ki bodo znesek dobili povrnjen s strani Fursa,« je povedal Šircelj. Furs bo pomoč nakazal tudi študentom, in sicer v višini 150 evrov, prejeli pa ga bodo na podlagi enostavne prijave prek njihove spletne strani.

»Starši in rejniki, ki imajo otroke in se nahajajo med prvim in petim dohodninskem razredom bodo dobili 50 evrov. Tisti, ki imajo tri otroke bodo dobili 100 evrov, tisti z več 200 evrov. Dodatek bodo dobile osebe, ki so dopolnile 65 let in so nosilci ali člani kmetije ter imajo dohodek nižji od 591,20 evra. Dobili bodo 150 evrov. Izredna pomoč je bila določena za vsakega novorojenega otroka v višini 500 evrov. Verski uslužbenci bodo dobili temeljni dohodek v višini 700 evrov, verskim uslužbencem bo država krila tudi plačilo prispevkov,« je obrazložil minister za finance.

V PKP7 bo finančna pomoč namenjena tudi ljudem, ki so posebej obremenjeni v zdravstveni krizi in ljudem, ki delajo v bolnišnicah in domovih za ostarele na področju socialnega zdravstva – urna postavka se jim bo povišala za 30 odstotkov osnovne plače. Tisti, ki delajo v posebnih rizičnih pogojih in v okviru javnih del se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov. »Verjamemo, da bodo izplačila izboljšala socialni položaj tistih, ki so dodatkov najbolj potrebni,« je povedal Šircelj.

V PKP7 so vključeni tudi zdravstveni ukrepi. Država bo iz proračuna gospodarstvu plačal vse hitre teste v povezavi s koronavirusom, najbolj prizadeta podjetja pa bodo lahko dobila posebne kredite iz SIB banke in javnega sklada za podjetništvo. »Jamstvo za to bo deloma dala država. Podjetja, ki so večinoma danes zaprta, bodo lahko pridobila dodatna sredstva, da bodo obstala na trgu in da bodo po krizi in sproščenem poslovanju lahko z velikim zagonom začela poslovati,« je dejal minister. Za najbolj prizadeta podjetja, ki so jim prihodki padli za več kot 70 odstotkov, se jim bo s proračuna povrnilo 2000 evrov na zaposlenega. Sprejeta je tudi pomoč prevoznikom na področju delovnih razmerij.

V zakonu so sprejete tudi rešitve glede obdavčitve medicinske opreme, ki bodo oproščen plačila davka na dodano vrednost. Tisti, ki so primorani denar vračati, jim bo omogočeno, da denar vračajo v obrokih.