Ilka Štuhec je uspešno vstopila v tekmovalno sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju. Na prvi preizkušnji v hitrih disciplinah v novi sezoni, smuku v Val d’Iseru, je zasedla četrto mesto, kar je njena najboljša uvrstitev zadnjih dveh sezon. Mariborčanka se je nazadnje uvrstila med najboljšo peterico januarja lani v Garmisch-Partenkirchnu, v minuli sezoni pa se je med najboljšo deseterico uvrstila le dvakrat, s sedmim mestom v Altenmarktu in šestim na Bavarskem. Ilka Štuhec je z dosežkom potrdila, da ji proga v Val d’Iseru ustreza, saj je pred štirimi leti v Savojskih Alpah v dveh dneh zmagala na smuku in alpski kombinaciji. Lepi priložnosti za nov vrhunski rezultat bo imela že jutri in v nedeljo, ko se bodo alpske smučarke pomerile še na enem smuku ter superveleslalomu.

Tridesetletna Štajerka je na prvi tekmi sezone dobila potrditev, da je najboljša drsalka na svetu. V zgornjem delu je dosegla daleč najhitrejši čas. Po nekaj tehničnih zavojih je imela po minuti smučanja drugi čas, do konca pa je nazadovala na četrto mesto. Hitrejši od nje sta bili le Švicarka Corinne Suter, ki je v minuli sezoni osvojila mala kristalna globusa tako v superveleslalomu kot smuku, ter Italijanka Sofia Goggia.

Prvi smuk sezone je zaznamoval hud padec Nicole Schmidhofer. Avstrijka, ki je startala takoj za Ilko Štuhec, se je s startno številko 11 v spodnjem delu proge s hitrostjo okrog 100 km/h zaletela direktno v zaščitno ogrado in jo prebila. Smuk na progi O.K., kjer je v nedeljo dosegel zgodovinsko zmago Martin Čater, je bil dalj časa prekinjen, nesrečno Avstrijko pa so odpeljali s smučarskimi sanmi. Avstrijski mediji so poročali, da Nicole Schmidhofer nikoli ni izgubila zavesti, da ima poškodovan obraz ter da bo v nadaljevanju dneva opravila preiskave. »Prvi smuk je za mano. Moram reči, da glede na to, kaj vse se je dogajalo, sem vesela, da sem živa. Z vožnjo sem zelo zadovoljna, saj sem nadgradila tisto, kar sem si včeraj zadala. Rezerve so seveda tudi še, kar me veseli, saj imam jutri še eno priložnost. Želim pa si, da puncam, ki tako ali drugače končajo ob progi, ni kaj hujšega,« je s tekmicami sočustvovala Ilka Štuhec.

Ko je na istem mestu s startno številko 15 padla še lanska skupna zmagovalka svetovnega pokala Federica Brignone, je postalo jasno, da je na progi vse nevarnejša past, strah pa se je naselil v tekmovalke na startu. Do konca preizkušnje je Ilko Štuhec prehitela le še Američanka Breezy Johnson. Prvi smuk sezone je bil večkrat prekinjen tudi v nadaljevanju, preizkušnja pa je trajala skoraj dve uri in pol. Druga Slovenka Maruša Ferk je zasedla 28. mesto ter osvojila smukaške točke po skoraj petih letih.

Moški superveleslalom v Val Gardeni je dobil Aleksander Aamodt Kilde. Norvežan je preprečil drugo zaporedno zmago Švicarju Mauru Caviezlu, tretji pa je bil Norvežan Kjetil Jansrud. Od Slovencev se je z 18. mestom najbolje izkazal Boštjan Kline, s 30. mestom pa si je 101. točko v sezoni 2020/21 priboril tudi Martin Čater. Moški se bodo jutri na progi Saslong pomerili na smuku, v nedeljo pa se bo karavana svetovnega pokala premaknila v bližnjo Alto Badio, kjer bo v nedeljo veleslalom, v ponedeljek pa še slalom. Zaradi smrti očeta je vprašljiv nastop Žana Kranjca, ki je sicer v preteklosti na progi Gran Risa dosegel številne uspehe, bil dvakrat tretji, enkrat četrti, enkrat pa deveti. Kranjec se je pridružil treningu slovenske reprezentance v sredo v Reiteralmu, včeraj po treningu pa je ekipa iz Avstrije odpotovala na Južno Tirolsko.