DeSUS je ob včerajšnjem odhodu iz koalicije odločitev glede ministrov njihove stranke prepustila premierju Janši. Prvak stranke upokojencev Karl Erjavec je to pojasnil z besedami, da ima zlasti minister za zdravje Tomaž Gantar zelo pomembno vlogo v spopadanju z epidemijo, zato v stranki ne želijo, da bi kar odkorakal iz vlade. Gantar pa je po včerajšnjih sejah organov DeSUS dejal, da je situacija na epidemiološkem področju preveč resna, zato ministrstvo za zdravje ne sme ostati brez prvega moža. Minister bo toliko časa, dokler bo premier ocenjeval, da lahko še stori kaj na tem področju, je dodal.

Janša se je na omenjeno stališče DeSUS na twitterju včeraj odzval z besedami, da naj se kadri stranke upokojencev v vladi odločijo, ali so v vladi ali v opoziciji. »Zmeda je zadnje, kar v tem skrajno resnem položaju potrebujemo,« je zapisal. Ob tem je dodal, da je težko sodelovati z nekom, ki se ne drži niti lastnega statuta. Statut DeSUS namreč določa, da mora v primeru izstopa stranke iz vladne koalicije njen minister odstopiti, sicer mu članstvo v stranki preneha.

Državni zbor se je z odstopom zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja že seznanil. Ta nam je dejal, da ga je premier Janša včeraj popoldne pozval k odstopu. Da je pred nekaj urami potegnil to potezo, je vplivalo tudi to, da je odločitev o vztrajanju ministrov DeSUS v vladi sprejel le izvršni odbor stranke, ki glede statuta nima pristojnosti. »Prav tako pa se mi zdi brez veze, da bi se za par dni kregal. Stranka je izstopila, v statutu piše, da moramo ministri v takšnem primeru zapustiti vlado in če predsednik vlade to želi, res ne vidim razloga, zakaj bi vztrajal,« nam je dejal Gantar.