»Naj diplomska naloga ne bo le nujno zlo, temveč način, da se predstavite trgu dela, ga prevzamete s svojimi veščinami in znanjem ter vplivate na tehnološki razvoj,« se je glasilo povabilo Zavoda 404, avtorja Diplomatona. Diplomaton študentom omogoča, da svoje diplomske naloge pripravijo na osnovi konkretnih izzivov gospodarstva, pri čemer jim podporo ponujajo mentorji Zavoda 404. Na drugi strani se podjetja predstavijo potencialnim kadrom in jih skozi ta proces opremijo s kompetencami, specifičnimi za njihove potrebe, še preden pride do delovnega razmerja. Prva so študentom realne izzive postavila podjetja Dewesoft, Kolektor Group in Hidria.

24 ur za reševanje izziva

Med reševanjem izzivov so bile študentom na voljo strokovna pomoč Zavoda 404 in delavnice, ki študente pripravljajo na pisanje diplomske naloge. Spoznali so orodja, ki jim pomagajo pri pregledu literature, oblikovanju besedila in obdelavi podatkov. Učili so se tudi, kako pripraviti uspešno predstavitev, ne le na Diplomatonu, temveč tudi ob drugih priložnostih v življenju.

Na Diplomatonu so bili študentom ob določenih urah na voljo tudi predstavniki podjetij. »Izkoristila sem oboje, tako strokovno pomoč Zavoda 404 kot možnost pogovora s podjetjem. To mi je prišlo zelo prav, saj na začetku niti nisem vedela, kako se zadeve lotiti. Podjetje me je usmerilo, kako začeti reševati problem,« je navdušenje nad projektom izrazila Katja Kač, nekdanja dijakinja Srednje šole tehniških strok Šiška, danes študentka Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, ki jo je pritegnil izziv podjetja Dewesoft.

Osem študentov povabljenih k reševanju izzivov

Dogodka se je udeležilo 28 študentov, od tega so podjetja ponudila sodelovanje osmim med njimi. Dva študenta sta si za diplomsko nalogo izbrala izzive podjetja Dewesoft, štirje se bodo povezali s Hidrio, dva pa bosta delala na nalogah podjetja Kolektor.

»Dogodek je bil mladostniško sproščen in hkrati strokovno na zelo visoki ravni, kot da ga delate že več let, ne prvo,« je Diplomaton pohvalil Uroš Rošer, vodja kadrovsko-pravne službe in investicij v podjetju Dewesoft. Pred izbranimi diplomanti je v prihodnjih mesecih delo pri izbranem izzivu, za kar imajo na voljo podporo mentorjev Zavoda 404 in podjetja. Vsebino diplomskih del bodo predstavili na pomladnem Diplomatonu.

Dogodek je potekal v soorganizaciji Zavoda 404 in projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. Ideja se je porodila med prvim valom epidemije covida-19. »Lahko bi rekli, da nam je koronavirus pokazal nove poti in odprl nova vrata,« je o prvih korakih projekta povedala Iza Burnik, mentorica in vodja Diplomatona pri Zavodu 404.