Ruski predsednik Vladimir Putin je na svoji tradicionalni novinarski konferenci ob koncu leta, ki je trajala štiri ure in pol, tokrat na vprašanja domačih in tujih novinarjev odgovarjal v izolaciji po videopovezavi. Tudi sicer se od izbruha pandemije izogiba fizični bližini ljudi.

Zavrnil je obtožbe, da je ruska tajna služba FSB zastrupila 44-letnega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki ga je 20. avgusta letos na letu iz Sibirije v Moskvo rešil pilot s prisilnim pristankom v Omsku, nekaj dni zatem, ko je bil v komi, pa zdravniki v Berlinu. A glede odgovornosti ruske države in Putina pri tem poskusu umora skoraj ne pušča dvomov poročilo, ki so ga na podlagi zbranih dejstev pred nekaj dnevi objavili raziskovalni novinarji spletne strani Bellingcata in uglednih medijev, kot sta nemški Der Spiegel in ameriški CNN.

»Berlinski pacient« ni bil dovolj pomemben za tarčo Kremlja

Putin je zdaj priznal, da je Navalnemu, ker je agent Cie, sledila ruska tajna služba, a »ni bil dovolj pomemben«, da bi bil lahko tarča Kremlja. Putin pa ni pojasnil, zakaj so Navalnemu, kot dokazuje poročilo preiskovalnih novinarjev, ves čas sledili ruski strokovnjaki za kemično in biološko orožje ter kako to, da so bili v tednu pred 20. avgustom v stiku z laboratorijem ruskih tajnih služb, kjer izdelujejo živčni strup novičok, ki je Navalnega skoraj pokopal. Putin trdi, da so bile zahodne tajne službe zainteresirane za zastrupitev »berlinskega pacienta«, ker so tako hotele iz njega narediti mučenika in žrtev ruske države. Še vedno pa noče izgovoriti imena tega uglednega ruskega politika in velikega kritika korupcije v Putinovem režimu.

»Če bi ga hoteli (ruski agenti, op. p.) usmrtiti s strupom, bi delo dokončali,« je še dejal Putin in se nasmehnil. »Namesto tega smo dovolili, da je šel na zdravljenje v tujino, ko je za to zaprosila njegova žena.« Preiskava Bellingcata in štirih drugih medijev pa naj bi bila delo ameriških obveščevalcev, ki hočejo Putina na ta način diskreditirati. Priznal je, da so avtorji poročila sledili ruskim tajnim agentom.

Sam se še ni cepil

Na vseh področjih, tudi glede cepiva, odpornosti zdravstvenega sistema in gospodarstva, je bila Rusija, kot trdi Putin, v času pandemije uspešnejša od zahodnih držav. Cepivo sputnik V sicer še ni bilo preizkušeno za starejše od 60 let, zato se sam še ni cepil. »Cepil se bom takoj, ko bo to mogoče,« je dejal 68-letni ruski predsednik. S sputnikom V pa sta se že cepila, in to pred televizijskimi kamerami, 65-letni obrambni minister Sergej Šojgu in 74-letni voditelj nacionalistične skrajne desnice Vladimir Žirinovski.

Rusija ima po uradnih podatkih 49.151 mrtvih zaradi koronavirusa, a menda je dejanska številka še precej višja. Samo v sredo je bilo po uradnih podatkih 587 mrtvih in 28.214 na novo okuženih. Kljub temu ni prav velikega zanimanja za cepljenje s sputnikom V, ki je brezplačno.

Na vprašanje, zakaj ruski hekerji letos niso omogočili zmage Donaldu Trumpu, je odvrnil, da se Rusija nikoli ni vmešavala v ameriško politiko. Pač pa so ameriško-ruski odnosi, tako Putin, postali talec notranje politike v ZDA, ko demokrati očitajo Trumpu, da je premehak z Rusijo. »Upamo, da bo novi predsednik ZDA uvidel, kaj se dogaja,« je dejal glede Joeja Bidna.

Kot je dejal, se še ni odločil, ali bo kandidiral na predsedniških volitvah čez štiri leta, kar mu omogočajo letošnje ustavne spremembe. Verjetno pa si želi ostati na oblasti do leta 2036.