Dvojec, ki ga sestavljata literarni zgodovinar Igor Saksida in reper Trkaj, je pred tremi leti izdal Kla kla klasiko, v kateri sta z repom soočila slovenski pesniški kanon s Prešernom, Jenkom in Aškercem vred. Tokrat s knjigo Repki svoj beat in flow umerjata še drugam. Ko sta jo snovala, namreč nista imela več v mislih najstnikov, temveč še mlajše bralsko-glasbene navdušence, ki sodijo predvsem v prvo, pa tudi drugo triletje osnovne šole. V Repkih, ki jih je izdala Mladinska knjiga, bodo našli slovensko otroško poezijo, seveda oblečeno v hiphopovsko opravo.

Je med bralci kdo, ki se ne spomni Hude mravljice Branka Rudolfa, ki je imela šest črnih nog? Ko pride huda mravljica, ni ga več junaka, Batmanu je bad, da v hlače se pokaka, o supermravlji zdaj repata Saksida in Trkaj. Njuna reperska predelava in aktualizacija otroških pesmi obsega tako ljudske, kot je Hočeš, nočeš, v šolo greš, in Stritarjevo Žabjo svatbo kot verze, ki so jih za najmlajše napisali Matej Bor, Oton Župančič in Saša Vegri. Vsak izbor je gotovo subjektiven, ob tem pripoveduje Saksida: »A klasiko sva želela povezati z najkakovostnejšo sodobno otroško poezijo na podlagi sporočilnosti, ki je poeziji skupna ne glede na letnico izida – to je jezikovna in domišljijska igra.« Prej omenjenim mojstrom tako pesniško družbo delajo tudi Lila Prap, Anja Štefan in Peter Svetina…

Knjiga in zgoščenka

Njihove pesmi so v antologijo razvrščene v tri razdelke – prvi se tematsko osredišča na jezikovne igre, s katerimi se otroci med drugim lahko učijo o abecedi. V drugem se zvrstijo nenavadne živali, rastline in pravljična bitja, tretji priča predvsem o družinskih zgodah in nezgodah. Repke pa je treba tudi poslušati, ne le brati, poudarjata avtorja, zato so knjigi priložene QR-kode in zgoščenka z najbolj inovativnimi rep predelavami.

Glasbo za Repke je zasnoval Damjan Jovič, Trkaj jo je nadgradil s svojim prepoznavnim slogom repanja ter z otroškostjo in energijo v načinu izvedbe. »Ta zmagovalna kombinacija mladim in odraslim poezijo približa, njena sporočila pa postavi v sodobni čas in izraz. Sam pri glasbi nisem veliko sodeloval, razen da sem se vključil v kak komad. Ne kot reper, to še nisem, ampak kot nekdo, ki hiphop spoštuje in ga jemlje nadvse resno,« pravi Saksida.

Ker želijo Repki spodbujati družinsko branje in poslušanje pesmi ter pogovor o sporočilih, ki so skupna vsem malim in velikim otrokom, je vsaki pesmi dodan tudi sklop vprašanj – Hiphop! Misli v galop! Ta staršem in učiteljem pomaga pri pogovoru o poeziji z najmlajšimi.

»Ni dovolj, da pesmi le poslušamo ali jih beremo, veliko več imamo od njih, če se vanje potopimo, jih raziskujemo, se o njih pogovarjamo, poustvarjamo. Če jih denimo recitiramo, spreminjamo verze po svoje, ilustriramo, s Trkajem pojemo in plešemo,« še poudarja Saksida. Zbirka – časom navkljub – mlade bralce, njihove starše in učitelje vabi k doživetju igre, humorja in radosti, še sklene.