Mauro Camoranesi je v petem poskusu prvič premagal Anteja Šimundžo in Maribor si je pred zadnjim krogom koledarskega leta 2020 že zagotovil naslov jesenskega prvaka. Vijoličasti so proti Muri zmagali osmič v zadnjih devetih poskusih in spomladi bodo imeli priložnost, da državno krono vrnejo pod Pohorje.

Štajersko-prekmurski derbi je bil zelo tekmovalen in poln čustvenega naboja. V prvem polčasu je imel Maribor pobudo, a je najlepšo priložnost zamudila Mura, ko je Horvat z močnim strelom stresel prečko. Vijoličasti so potrpežljivo napadali in dočakali vodstvo na začetku drugega polčasa. Vratar Mure Zalokar je žogo po strelu Martinovića odbil do Mlakarja, ki je z glavo dosegel četrti zadetek v sezoni. Prekmurci so bili v še večjih težavah, ko je Bobičanec v svojem kazenskem prostoru za najstrožjo kazen potegnil Matka. Enajstmetrovko je mirno izkoristil Kronaveter, eden najpomembnejših nogometašev v mariborski vrsti.

A Mura se po zaostanku z 0:2 ni predala. V 62. minuti je Filipović zadel po natančni podaji vztrajnega Kousa in napovedal neizprosen lov na izenačenje. Maribor se je povlekel v čvrsto obrambo, Mura pa je na vse načine kombinirala, da bi ogrozila domača vrata. Najbolj obetaven poskus je uspel Bobičancu, a je vratar Jug njegov strel iz prostega strela zanesljivo ubranil.

»To je bila zelo zahtevna tekma. Muro zelo spoštujemo, saj velja za organizirano in disciplinirano zasedbo. Veseli smo, da nam je uspelo tekmeca premagati v drugem polčasu,« je za Sportklub komentiral trener Maribora Mauro Camoranesi, ki je z novo zmago povečal pritisk na Olimpijo. Ljubljančani za prvim mestom zaostajajo pet točk. V zadnjem krogu bo Maribor doma igral z Aluminijem, Olimpija se bo v Stožicah pomerila z zadnjo Gorico.

In Mura? Trener Ante Šimundža v Ljudskem vrtu ni ničesar obžaloval: »Derbi je zadovoljil pričakovanja. Tekma je bila odprta in Maribor je imel več sreče, saj je zadel dvakrat iz prekinitve. Bili smo dobri, Maribor pa je bil srečnejši.« Mura bo jesenski del prvenstva sklenila z gostovanjem v Celju, kjer bo lovila zmago, da ohrani stik z vrhom lige.