Stranka SAB je v zakonodajni postopek vložila predlog sprememb zakona o cestninjenju, ki vinjete, ki bodo veljale za 2021, poceni za 25 odstotkov. Po pojasnilih poslanca te stranke Andreja Rajha so popust izračunali približno za čas, ko ljudje zaradi ukrepa prepovedi gibanja niso mogli uporabljati letošnjih vinjet. To pravico bi vozniki po predlogu SAB dokazovali na dva načina – bodisi z računom nakupa vinjete bodisi s kupončkom, ki ostane po njenem lepljenju.

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Aleš Mihelič je odvrnil, da imetnik z nakupom vinjete plača pravico do uporabe cestninskih cest za določen čas, ne glede na to, koliko metrov vozilo dejansko opravi ali koliko časa cestninsko cesto dejansko uporablja. »Če zaradi ukrepa prepovedi občinskih meja določen upnik ni mogel v drugo občino, to še ne pomeni, da cestninske ceste dejansko tudi ni uporabljal. Dejstvo je, da so veljale številne izjeme, ko je bilo gibanje vseeno dovoljeno,« je izpostavil in med drugim naštel odhod na delo, skrb za družinske člane in obisk zdravnika.

Rešitev, da bi popust avtomatično priznali vsem, ki so kupili vinjeto, po Miheličevih besedah ni sprejemljiva, saj je bila vsem voznikom uporaba cestninskega omrežja omogočena.

Koalicija predlog označila za populističen

V koalicijskih strankah so predlog označili za populističen. »Predlog je veselo decembrsko, da ne rečem božično obarvan,« je dejal Ljubo Žnidar (SDS). »Manjka še pol metra snega, pa da bi božiček na sankah pripeljal 25 odstotni popust za državljane,« je dodal.

Mihael Prevc (NSi) je dodal, da gre za enega v nizu »všečnih predlogov«, ki jih opozicija v zadnjem času vlaga kot po tekočem traku. Ta predlog zakona se mu sicer zdi absurden, »predvsem zato, ker je sama realizacija zakona popolnoma neuresničljiva, tako s pravnega vidika kot tudi drugače«.

Da je predlog zelo všečen, ampak nekoliko manj realen, je ocenil tudi Franc Rosec (SDS). Ob tem je navedel, da so vozniki do konca novembra kupili okoli štiri milijone vinjet z letnico 2020, kar je 3,5 milijona manj kot lani. »Ljudje se niso toliko odločali za nakup vinjet,« je dejal.

Robert Pavšič (LMŠ) je koalicijo pozval, naj si nastavi ogledalo. Kot je poudaril, so sami, ko so bili v opoziciji, serijsko vlagali predloge od znižanja DDV do višjih pokojnin in podobno. Zadeve pa se zelo hitro obrnejo, ko si na poziciji, je dejal. »Upam, da boste tak pristop obdržali tudi, če se stvari mogoče obrnejo,« je dejal in izpostavil, da v razpravi ni slišal niti enega strokovnega argumenta proti predlogu zakona.

Neizpodbitno dejstvo je, da smo v času ukrepa omejitve gibanja bistveno manj izkoristili avtoceste, je dejal Primož Siter (Levica). Kot je dejal, v Levici predlog med drugim podpirajo, ker bi s tem delavskemu razredu olajšali eno od stisk. »Marsikomu je 25 evrov veliko,« je poudaril.