V sredo so opravili 6350 testov in potrdili 1642 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 25,8-odstoten, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 1229 covidnih bolnikov, od katerih jih je 208 potrebovalo intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili 116 oseb, umrlo pa je 43 bolnikov s covidom-19. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb po vladnih podatkih za 15. december znaša 1472, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 990. Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada, prehajanje občin in aplikacija

»V nedeljo je vlada sklenila, da v štirih regijah (v obalno-kraški, goriški, gorenjski in osrednjeslovenski statistični regiji) vsem, ki imajo na svojih telefonih naloženo aplikacijo #OstaniZdrav, omogoči prosto gibanje znotraj statistične regije. Gre za izjemo, ki je enakovredna 13 izjemam, ki so že doslej veljale in ostajajo v veljavi,« je po uvodni predstavitvi statističnih podatkov epidemije dejal Kacin. Vlada torej še naprej išče izhode za pravno sporno pogojevanje prehajanja občinskih meja z imetništvom aplikacije. Da gre za diskriminatoren pogoj in da bi šlo pri preverjanju imetja aplikacije za nedopusten poseg v zasebnost, smo na Dnevniku poročali že v ponedeljek. Da bi za vpogled v telefonski aparat policisti potrebovali odredbo sodišča, pa je včeraj za Dnevnik pojasnil odvetnik Blaž Kovačič Mlinar.

Vlada podaljšala epidemijo za mesec dni

Vlada je sicer včeraj pozno zvečer podaljšala epidemijo še za 30 dni, ni pa še odločila, kakšni ukrepi bodo veljali med prazniki. Odlok začne veljati v petek, 18. decembra 2020. Je pa denimo sprostila delovanje nekaterih kulturnih ustanov v regijah z boljšo epidemiološko sliko. To so osrednjeslovenska, gorenjska, obalno-kraška in goriška regiji, kjer bo omogočeno delovanje knjižnic, galerij in muzejev. Na področju vzgoje in izobraževanja za zdaj ukrepov ni spreminjala in je podaljšala obstoječe, torej pouk na daljavo ostaja. Kacin je ponovil tudi, da je vlada na včerajšnji seji izdala še odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Sloveniji ter odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev.

Minister za delo Cigler Kralj je v nadaljevanju ponovil, da je bil včeraj sprejet sklep glede subvencioniranja skrajšanega delovnega časa do junija 2021. »Vedno večji interes delodajalcev kaže, da je ukrep nujen,« je ocenil in nadaljeval: »Podatki zavoda za zaposlovanje kažejo, da se je v ta ukrep vključilo 4469 delodajalcev za skupno 22.500 zaposlenih oseb. Delodajalcem je bilo v okviru ukrepa do 30. novembra izplačanih 17 milijonov evrov.« Na ministrstvu po zagotovilih Cigler Kralja vsakodnevno spremljajo stanje na področju domov za ostarele in kakšne so razmere v teh zavodih. »Dnevno smo v stiku s tistimi, kjer beležimo največji porast okužb. Domovom pomagamo z dodatnimi kadri in zagotavljamo dodatke zaposlenim, ki delajo v rizičnih razmerah,« je še dejal.

Z 19. decembrom sprostitev določenih dejavnosti

Na popoldanski novinarski konferenci je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek razkril, da se je vlada odločila, da sprosti izvajanje določenih dejavnosti. Obstoječim izjemam so tako dodali še nekatere storitvene dejavnosti, ki jim bo od sobote dalje do vključno 23. decembra dovoljeno obratovanje. »Seveda ob strogem upoštevanju usmeritev in navodil ministrstva za zdravje in NIJZ,« je izpostavil Počivalšek.

V vseh statističnih regijah se med nove izjeme od prepovedi prodaje blaga tako dodajo: prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, drevesnice in vrtnarije, storitve izdelave, montaže, popravil in vzdrževanja, storitve nege hišnih ljubljenčkov in individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

V določenih statističnih regijah, kjer je epidemiološka slika najboljša – Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska – pa se dodatno sprošča tudi odprtje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila, tekstil in obutev – pri čemer pomerjanje ni dovoljeno, knjigarne, papirnice, fotokopirnice, prodajalne z drobno galanterijo in darilnim programom, specializirane prodajalne z otroškim programom in storitve nepremičninskega posredovanja.

»Kljub trenutni epidemiološki situaciji smo odločili, da gospodarstvu zagotovimo delovanje. Ustvarjanje pogojev, ki bodo podjetjem zagotovila možnosti za rast in razvoj, je cilj, ki ga prioritetno zasledujemo,« je poudaril min ister za gospodarstvo.

Počivalšek naklonjen nadaljnjemu sodelovanju v vladi

Naslovil je tudi v teh dneh vse glasnejša namigovanja o zaprtju popolnega zaprtja države v času praznikov. »Na našem ministrstvu se zavedamo ekonomskih posledic, ki bi jih lahko v primeru tega scenarija občutili naši gospodarski subjekti, zato to ni ukrep, ki ga podpiramo. Ocenjujemo, da bi s tem povzročil nepopravljivo gospodarsko škodo, ki si je ne moremo privoščiti. Namesto tega pozivam vse državljane, delavce, podjetnike in tudi opozicijske in koalicijske kolege k doslednemu spoštovanju in upoštevanju vseh preventivnih ukrepov.«

Na novinarsko vprašanje, ali njegova stranka SMC razmišlja o odhodu iz vlade, pa je povedal: »Sredi zdravstvene in ekonomske krize sem prišel do zaključka, da moramo vsi v državi sodelovati, da ju premagamo. Poslanski skupini in organom stranke bom zato predlagal nadaljnje sodelovanje v vladi s ciljem realizacije koalicijske pogodbe.«